A niacin segíthet a távolabbi futtatásban?

Az aktivitás szintjétől függetlenül mindenki részesülhet a megnövekedett izomterhelésből. Az izomtevékenység hosszú időn keresztül történő fenntartásának képessége javíthatja az idős emberek mobilitását, és versenyelőnyt biztosít a sportolók számára. Az izomterhelés számos tényező eredménye, beleértve a vitaminok hatását, amelyek nélkülözhetetlenek az izom összehúzódásához. A niacint vagy a B3-vitamint elméletileg megmértük, hogy fokozzuk az izom-állóképességet, ami segíthet a futtatásban.

A niacin fontossága

A niacin vagy a B3-vitamin hasonló hatást fejt ki más B-vitaminokra, mivel segít a szervezetnek a szénhidrátok glükózgá való alakításában, így üzemanyagként felhasználhatók. Az egyéb B-vitaminokkal ellentétben a niacin fontos szerepet játszik a nemi és stresszhez kötődő hormonok előállításában. A niacin segít a vérkeringés javításában is. A Marylandi Egyetem Orvosi Központja szerint a niacin követelményei általában étellel találkoznak, és a hiányosságok ritkák.

Izmos állóképesség

Az Utah Dixie Állami Főiskolájának Fitneszészeti Osztálya meghatározza az izmos állóképességet, mivel képes egy adott mozgalom sok ismétlésének elvégzésére, hosszú távon kevés ellenállás nélkül. Az állóképesség megakadályozza a fáradtságot is a napi tevékenység során. Az izomviszonyok javíthatók képzésen, például kerékpározás vagy futás közben. Mivel a táplálkozás erősen befolyásolja az izmok hatékony működését, néha kiegészítőket használnak.

Bizonyíték

Nincs olyan tudományos bizonyíték, amely arra utalna, hogy a niacin növeli az izomterhelést, és így a sportolók tovább futnak. A 2009-es tanulmány a “Journal of the International Society of Sports Nutrition” című kiadványban tesztelte a niacin-tartalmú kiegészítők hatását mind az izomméret, mind az állóképesség tekintetében. A kutatók nem találták a niacin előnyeit a sportolók számára.

figyelmeztetések

Nagy dózisú niacin okozhat úgynevezett niacin flush, a bizsergő bőrpír az arc és a mellkas bőrén. Azoknál a betegeknél, akiknél májbetegség, vesebetegség vagy gyomorfekély lépett fel, nem szedhetnek niacin-kiegészítőket. A gyógyszerek és a májkárosodás lehetősége miatt ne szedjen niacinot anélkül, hogy orvosával konzultálna.