Allergiák okozhatnak orrvérzést?

Egyes allergiák orrvérzést okoznak, bár nem mindig közvetlenül. Az allergiák, amelyek kiszáradják az orr belsejét, irritálják az arcüregüket, vagy dörzsölik az orrát, mindannyian orrvérzéshez vezethetnek. A legtöbb esetben az orrvérzés nem tart sokáig, és nem okoz súlyos egészségügyi problémákat. Ha azonban a vérzése 20 perc elteltével fennáll, vagy véredet találsz a tüdejéből, forduljon orvoshoz, amilyen hamar csak lehet.

Orrszövet

Az orr belseje a torkodhoz lágy szövetekkel van bélelve. Ez a szövet sok apró vérkeringéssel rendelkezik. Normális körülmények között ez a bélés nedves és könnyen lehetővé teszi a levegő átjutását. Azonban az allergiák gyulladást okozhatnak, hasonlóan a hideg által tapasztalt torlódáshoz. Amikor ez megtörténik, az orrjáratai érzékenyebbé és szárazabbá válnak. Ez nagyobb valószínűséggel teszi az orrvérzést az NYU Langone Medical Center szerint. Például, az orr dörzsölése, köhögés vagy túlságosan kemény szövetbe fújás, mindegyik nyálkahártyát okozhat, ha az allergia gyulladást okoz.

Allergiás nátha

Az orrvérzéssel összefüggő allergiás reakció egyik formája az allergiás nátha. Ez akkor fordul elő, ha allergiás a levegőben lévő részecskékre, például a pollenre, a levágott fűre, a porra vagy a kedvtelésből tartott hajra. A lélegzés megakadályozhatja a szemeidet, és az orrod viszket. A tartós köhögés, tüsszögés vagy sípolás ingerelheti a szinuszokat és az orrszövetet. Ezek gyakran okoznak vérzést az orr elülső részén. Orvosa az allergiás nátha kezelésére antihisztaminokat vagy orrspray-t írhat elő.

Kezelés

Az allergiás reakciók által okozott orrvérzést ugyanúgy kezelheti, mint a hideg által okozott orrvérzés. Általában, amikor az orra vérzik, le kell ülnie, és előre kell hajtania. Gyengéden becsípődve becsukta az orrát anélkül, hogy az ujjait mozgatja, megállítja az áramlást. Tartsa 10 percig. Ha képes vagy, tegyen zacskó fagyasztott borsót vagy zúzott jeget az orrához. Ez segít a lassú véráramlásnak az orr bélésbe és csökkentheti a duzzanatot.

szempontok

Néhány allergiás gyógyszer az Ohio State University Student Health Services szerint az orr bélését kiszáradja. Ez magában foglalja az orrspray-ket és a tabletták gyógyszeres kezelését. Bár az Ön allergiája nem azonnal indít el orrvérzést, az orrjáratainak szárítása a gyógyszerből vérzést okozhat. Ha rendszeresen éhségérzést tapasztal, de nem biztos az oknál fogva, orvosa elvégezheti Önt az allergiavizsgálattal. Ez segíti az olyan lehetséges allergének izolálását, amelyek reakciót váltanak ki, például a por vagy a kedvtelésből tartott haj.