Atkins indukció és hasmenés

Az Atkins diéta négy különálló fázist tartalmaz. Az indukciós fázis az első, amelyet a folyamatos fogyás, az előtti karbantartás és az egész életen át tartó karbantartás követ. Az indukciós fázis a szigorúbb fázis, amely a napi szénhidrátot legfeljebb 20 grammra korlátozza. Miközben a szervezet alkalmazkodik ehhez az új macronutriens keverékhez, néhány mellékhatás tapasztalható.

Az indukciós fázis alatt a szénhidrátok súlyosan korlátozottak. Ezért sok a hagyományos amerikai étrendben gyakran jelen lévő étel kiküszöbölhető. Az indukciós fázis alatt elkerülendő élelmiszerek közé tartozik a kenyér, tészta, rizs, kuszkusz, burgonya, reggeli gabona, granola bárok, zabpehely, muffin, sült termékek, gyümölcsök, gyümölcslevek, tej, joghurt, cukros italok, cukor, édességek és desszertek. Ezek a szénhidrátgazdag ételek többnyire a kalóriák felét biztosítják a legtöbb amerikai számára, és kiküszöbölésük miatt a szervezetben szénhidrát-elvonási tünetek jelentkezhetnek.

Az elfogadható ételek listája arra ösztönzi a fehérje-gazdag élelmiszerek, például halak, kagylók, csirke, pulyka, sertés, sonka, szalonna, marhahús, sajt és tojás nagyvonalú adagjainak fogyasztását. A fehérjetartalmat nem keményítőtartalmú zöldségekkel, például spárgával, brokkolinnal, karfiolral, leveles zöldséggel, spenóttal, káposzta, padlizsángombákkal és korlátozott mennyiségű paradicsommal, valamint jó zsírforrással, például vajat, majonézt, tejfölt, Olívaolaj, kókuszolaj és salátaöntet, amely kevesebb mint 3 gramm szénhidrátot tartalmaz adagonként. A fűszernövényeket és fűszereket az indukciós fázis alatt problémamentesen hozzá lehet adni.

A székrekedés gyakori probléma az Atkins-diéta indukciós fázisát indító diéták számára, bár egyeseknél hasmenés tapasztalható. A székrekedés általában az alacsonyabb szálas bevitel és a kiszáradás miatt következik be, míg a hasmenést gyakran a laktóz intoleranciája vagy magasabb zsírbevitel okozza. Az indukciós fázis nagy mennyiségű sajtot és krémet fogyaszt, ami hasmenést okozhat. Más emberek is tapasztalhatnak hasmenést az Atkins-diéta magasabb zsírtartalma miatt. A hasmenés gyakran előfordul az étrendben az alacsony zsírtartalmú étrend után, mivel a szervezetet nem használják fel a megfelelő mennyiségű enzim megkötéséhez a zsír megemésztéséhez.

Az Atkins-diéta indukciós fázisának megkezdésekor két fő kezelés van azok számára, akik hasmenést tapasztaltak. Az első dolog az, hogy megszüntessék a tejtermékeket, például a sajtot és a krémet, hogy megnézzük a dolgokat. Néha a nem édesített psylliumhulladék hozzáadása segíthet lelassítani a bélsáridőt és enyhíteni a hasmenést. Alternatívaként ez a magasabb zsírbevitel miatt is előfordulhat, amelyhez a szervezetnek szüksége van egy kis időre a beállításhoz. Próbálja meg csökkenteni a zsírfelhasználását és fokozatosan növelni. Ha hasmenést tapasztal, naponta legalább nyolc pohár vizet fogyasztva hidratáljon.

Elkerülendő ételek

Ételek enni

Hasmenés okai

Hasmenés kezelés