Székrekedés az újszülötteknél

A Preemie csecsemőknek több problémája van a székrekedéssel szemben, mint a teljes körű babák több okból. A csökkent izomtónus, a preemie formulák és a bélfertőzések előfordulása mind a koraszülöttek székletének problémájához járulhatnak hozzá, még akkor is, ha kórházból jönnek ki. Beszéljen a baba orvossal, ha úgy gondolja, hogy székrekedés, mivel a csökkent bélmozgás néhány esetben súlyos egészségügyi állapotot is jelezhet.

Okoz

A székrekedés a többségében több tényező eredménye lehet. A preemiesek gyakran kapnak nagy kalóriatartalmú vasat, hogy megfeleljenek a megnövekedett táplálkozási szükségleteiknek. A vas székrekedést okozhat. Az első évek több mint 66 százaléka csökkentette az izomtónust, mondja Helen Harrison, a “A koraszülött gyermekkönyv: A szülők útmutatója az első évek legyőzése és gondozása” című szerzőjének. Ez magában foglalja az izmokat, amelyek a gyomor-bélrendszeren keresztül vezetik a hulladékot. Amikor a GI-traktus a normálisnál lassabban működik, a baba elszívja a bélből több vizet, így a fennmaradó széklet kemény, száraz és nehezebb átadni. Sok előítélet bélbetegségeket is okoz, amelyek károsítják a bélszakaszokat, néha tartósan. A sérült bél hatékonyabban működhet.

Tünetek

A baba napi székletének száma nem határozza meg a székrekedést. Sok tökéletesen egészséges babának csak néhány napja van a bélműködés, különösen akkor, ha szoptat, a BabyZone-ról szóló Dr. Susan Baker gyermek- és gyermekkórház gyermekgyógyászati ​​gasztroenterológusát magyarázza. A székrekedés a baba székletének minőségére, nem pedig mennyiségére utal. A kemény, száraz és nehezen átjutó széklet székrekedés, nem pedig annak a ténye, hogy a baba minden nap nem rendelkezik bélmozgással. A köhögés, a sírás vagy a rágás közben a bélmozgás nem feltétlenül jelenti azt, hogy székrekedés, bár lehet. Az új csecsemők nem ismerik a bélmozgás átadásának érzéseit, és gyakran reagálnak az arckifejezésekkel és zajokkal, amelyek még akkor is nehézkessé teszik a bélmozgást, ha nem. (Ref 6) A széklet külső oldalán lévő vércsíkok jelezhetik a nehezen átható székleteket.

Kezelés és megelőzés

Soha ne adjon koraszülött, over-the-counter gyógyszereket a székrekedés kezelésére az orvos jóváhagyása nélkül. Ha az orvos jóváhagyja, megváltoztathatja a baba formuláját, glicerin-kúpokat vagy egyszerű intézkedéseket, például meleg fürdőt vagy gyengéd hasi masszírozást.

szempontok

A székrekedés lehet egy másik újszülöttnél jelentkező probléma. A meconium, az újszülöttek sötétzöld első székletének elmulasztása nem jelentheti a székrekedés, hanem bizonyos típusú bélelzáródásokat, ideértve a Hirschsprung-betegséget is. A Hirschsprung hiányzó csecsemőkben a vastagbél részeiben az idegsejtek hiányoznak, amelyek az izmokat jelzik, hogy a bél belsejébe kerüljenek. A cisztás fibrózisban szenvedő babák szintén elmulasztják átadni a meconium székletet az élet első néhány napjában. A Preemie babáknak hosszabb ideig kell elhaladniuk a meconiumot, mint a teljes éven felüli csecsemőket, a teljes időtartamú csecsemők 99 százaléka a meconiumot a születés utáni első 24 órában, míg az elődök 37 százaléka, a gyermekgyógyász Dr. Vera Loening-Baucke elmagyarázza 1999 novemberében Az American Family Physician kiadványa.