Tudok spenótot szoptatni?

A spenót jól ismert, sokoldalú, tápláló zöldség, ugyanolyan jó főtt vagy nyers salátákban. Mint a többi leveles zöld, magas a vas, a vitaminok és az ásványi anyagok, és hasznos mennyiségű diétás rostot. A terhes és szoptató nőknek azonban eltérő táplálkozási igényük van, és érdemes közelebbről megvizsgálni a spenótot a szoptatással együtt.

A spenótről

Mint a svéd cseresznye, a spenót tagja a cukorrépa családnak. Először Közép-Ázsiában háziasították, ahol a perzsák felfedezték, és bevezették a nyugati világba. Sokféle spenót van a világon. Vannak, amelyek sűrű leveleket termelnek leginkább főzésre, míg mások vékony, finom levelei tökéletesek a salátákhoz, különösen akkor, ha fiatalokat szednek. Míg a legtöbb leveles zöldség erősen ízesített, mint a kagyló vagy a kelkáposzta, a spenót enyhe ahhoz, hogy alkalmazkodjon szinte minden edényhez.

Spenót és táplálkozás

A leveles zöldek általában egészségesek és táplálóak, a spenót pedig nem kivétel. Ez a folsav vezető táplálékforrása, sőt, a folátot először a spenótból izolálták. Megállapítja, hogy a fóta számos születési rendellenességet megakadályoz, valamint csökkenti az idő előtti születés kockázatát, az Országos Egészségügyi Intézet Diétás Étrendkiegészítő Hivatala szerint. A folsav ajánlott napi bevitele egy terhes nő számára 600 mikrogramm, és egy 1/2-csésze spenót tartalmaz 131 mikrogrammot. A spenót szintén magas a vas, kalcium, magnézium, foszfor, kálium, niacin és számos más vitamin és ásványi anyag. A legtöbb tápanyag fontos az ápoló anyáknak és gyermekeiknek, ezért egyértelmű előnyökkel jár a spenózás.

aggodalmak

Azonban van néhány dolog, hogy vigyázzunk, ha spenótot eszelsz, amíg ápolod. A főzött bébi-spenótot, amelyet gyakran salátákban fogyasztanak, rendszeres időközönként felidézhető a szalmonella, a listeria, az E. coli vagy más kórokozók által okozott fertőzés miatt. Ezek a baktériumok kellemetlen betegséget okozhatnak egy egészséges személy számára, de életüket veszélyeztetik a csecsemők számára. A főtt spenót szintén “tápanyagellenes” tulajdonságokkal rendelkezik. Az oxálsav, a fitinsav és a polifenolok a nyers spenótban olyan tápanyaghoz kötődnek, mint a vas és a kalcium, és megakadályozzák a szervezetben való felszívódást. Mind a vas, mind a kalcium különösen fontos tápanyagok az ápoló anyák számára.

ajánlások

A zöld leveles zöldségek, beleértve a spenótot, a kiegyensúlyozott étrend egészségesebb, tápláló táplálékához tartoznak. Ha szoptat, rendszeresen meg kell szoknia őket. Azonban a legjobb, ha főzni a spenót, ahelyett, hogy eszik nyers saláták vagy szendvicsek miatt az élelmiszer-borne betegség. A spenót a forró vízben való fűzése előtt megöli az esetlegesen jelenlévő kórokozókat, és lebontja a spenótban található tápanyag-összetevőket, amelyek egyébként károsíthatják a vasat és a kalciumot.