Túl sok cukormentes termék befolyásolja a gyomrot?

A cukormentes élelmiszerek olyan módon élvezhetik az édes ízeket, amelyek nem tartalmaznak minden kalóriát. Ha gyakran cukormentes élelmiszerekre támaszkodik, azonban mellékhatásai lehetnek. Különös aggodalomra ad okot a cukormentes gumi- és édességtartalmú termékek, valamint a dietetikus címkék. Az ilyen élelmiszerekben található különleges adalékok emésztési zavart okozhatnak, különösen az érzékeny embereknél.

Két olyan adalékanyag, amelyet cukormentes gumiként, szirupokká, süteménykeverékekhez és cukorkacikkekhez szokásosan használnak, sorbitolt és mannitot, egyes embereknél hashajtó hatást fejtenek ki. Habár a gyümölcsökben, például az alma és az őszibarack esetében a szorbitot természetesen megtalálják, nagyobb valószínűséggel okoz problémát, ha édes cukor alkoholt fogyasztanak az élelmiszerekhez. A mannit egy másik mesterséges édesítőszer, amelyet sok cukorka és gumi cukoralkoholból származnak. Ezek az adalékok kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint a cukor, és átjutnak a rendszerén, részben megemésztve, így még kevesebb kalóriát szívnak fel.

Mivel a szorbit és a mannit lassan szívódnak fel, a bélben maradnak. Ez egyes emberekben gázt és fulladást okoz. Az érzékeny személyeknél túlzott fogyasztás esetén hasmenés, hányás és hányinger fordulhat elő.

A közérdekű tudományok központja beszámol arról, hogy a tünetek a napi 10 g és 50 g szorbit bevétele között fordulhatnak elő. Mivel kevesebbet mérnek, a gyermekek még kisebb mennyiségben is tapasztalhatnak gyomor-bélrendszeri tüneteket. Az Élelmiszer és Gyógyszerügyi Hatóság kötelezi a gyártókat arra, hogy figyelmeztessék, hogy a szorbit csak akkor okozhat hashajtó hatást, ha egy termék napi 50 g-os vagy annál nagyobb fogyasztást eredményez.

A cukormentes cukorka, az íny és más termékek elfogyasztása segít meggyőződni arról, hogy az emésztési zavarod a mesterséges édesítőszerek miatt. Ha egy hétig megszabadulhat minden cukormentes terméktől, és a gyomorproblémái eltűnnek, akkor korreláció alakulhat ki. Próbálja helyettesíteni a természetesen édes ételeket, például a gyümölcsöt, hogy kielégítse édes vágyait.

Szorbit és mannit

Tünetek

Mennyi

Stratégia