A rosacea, az akne és az ekcéma közötti különbség

A rosacea, a pattanások és az ekcéma minden olyan bőrbetegség, amely szinte bárkit érinthet. Míg mindegyik feltételnek saját tünetei vannak, valamint ösztönző faktorok, egy hasonlósággal rendelkeznek. Mindezen rendellenességeket a szervezetben fellépő gyulladásos válasz jellemzi, amely a bőrön nyilvánul meg.

rosacea

Az Amerikai Bőrgyógyászati ​​Akadémia a rosaceát olyan gyulladásos állapotként definiálja, amely vörösség vagy bőröblítés formájában jelentkezik. Leggyakrabban látható az arcon, de végül a fülekre, a hátra és a mellkasra is átterjedhet. A legtöbb ember számára a rosacea úgy indul, mintha apró pók vénák lennének az orrán és az arcon. Ahogy az állapot romlik, kis papulákká, sőt pustulákká alakulhat. Bár ezek a vörös dudorok hasonlóak a pattanások megjelenéséhez, a rosacea teljesen más feltétel.

Pattanás

Az akne egy fertőzött tüsző, amely fertőzésekkel és gyulladással szenved, a Mayo Clinic szerint. Általában az elhalt bőr és a felesleges olaj eltömődése okozza a pórusokat, ami ideális környezetet teremt a P. acnes baktérium számára. Mint a rosacea is, a pattanások különböző módon nyilvánulhatnak meg. Lehet fejleszteni, amit komédonként ismerünk, közismertebbnek egy mitesszer vagy fehér fej. Lehetőség van papucs vagy pustule, valamint csomók vagy ciszták kifejlesztésére.

Ekcéma

Az ekcéma esetében olyan viszketéses állapotban szenved. Medikusan atópiás dermatitiszként ismert, ez a bőrbetegség általában nem változtatja meg a bőr megjelenését. Csak azután következik, hogy más amerikai tüneteket észlel, beleértve a vörösödést, a hámlást, a repedést, a csepegést és a folyadék szekrécióját. Még mindig nem ismert, mi okozza az atópiás bőrgyulladást, de valami köze lehet az allergiához, irritáló hatásokhoz, a környezethez, a stresszhez és az immunválaszhoz.

Kezelés

Mind a rosacea, mind az akne pozitív reakciót mutatnak ugyanazon kezelések egy részében. Mindkét állapotban a Mayo Clinic fenntartja, hogy bőrének megjelenése javulást mutat a topikális gyógyszerek alkalmazásával, amelyek a tretinoint, a benzoil-peroxidot vagy az izotretinoint tartalmazzák. Kedvezően reagálhatnak az orális antibiotikumokra, például a tetraciklinre vagy az eritromicinre. Az ekcéma esetén más kezelésre is szükséged lesz. Az atópiás dermatitis hatékonyan kezelhető kortikoszteroidokkal, antihisztaminokkal és immunmodulátorokkal, amelyek az Ön immunrendszerét befolyásoló gyógyszerek. Akne és ekcéma is kezelhető fényterápiával. Különböző fényformákat alkalmaznak minden állapot kezelésére.

Öngondoskodás

Fontos, hogy orvoshoz forduljon, mielőtt kezelné ezeket a körülményeket, különösen az ekcéma és a rosacea kezelésénél, olyan dolgokat tehet meg otthon, amelyek megkönnyítik a kényelmetlenséget és javítják a bőr megjelenését. Mossa gyengéd tisztítószerekkel. Ha festékeket, illatanyagokat vagy olajokat tartalmaznak, az állapotában romlást tapasztalhat. Hidratálja a bőrt és megvédi az irritálóktól és a kemény időjárástól. A hideg, nedves mosogatórongy elnyújtja az irritált bőrt.