5-hidroxi-triptofán és alkohol

A kémiai 5-hidroxi-triptofán, a szerotonin prekurzora, először táplálékforrásként triptofánként lép be a szervezetbe. Mind az 5-HTP, mind az alkohol kölcsönhatásba lép a szerotoninszinttel a szervezetben. A “Neurotransmitter Review” megjegyzi, hogy a szerotonin szerepet játszik az alkohol hatásában az agyadra, és befolyásolhatja az alkoholfogyasztást. Az alkohol szintén befolyásolja a szerotonin szintjét, és átmenetileg növeli a szerotoninszintet az agyban. Az 5-HTP azonban segíthet az alkoholfogyasztás és a visszavonás tüneteinek enyhítésében. Forduljon orvosához, mielőtt az 5-HTP-t alkoholfüggőség vagy más körülmények kezelésére használná.

5-HTP

A szervezet az 5-HTP-t az aminosav triptofán átalakításával teszi. Maga az 5-HTP nem állítható elő élelmiszerekből, hanem triptofán. Többféle táplálékforrást, például pulykát, tökmagot, tejet, fehérrépeget, kollard zöldséget és napraforgómagot fogyasztanak triptofánból. A tested ezután átalakítja a triptofánt a kémiai 5-HTP-vel, majd a monoamin neurotranszmitter szerotoninhoz. A kiegészítő formában az 5-HTP számos betegségben alkalmazható, beleértve a hangulatot és az alvást, vagy csökkenti a szorongás tüneteit. Egy felnőtt biztonságosan 50 milligramm 5-HTP-t igényel naponta háromszor. A gyermekek nem vállalhatják ezt a kiegészítést.

A szerotonin

A szerotonin neurotranszmitter, amely elsősorban a központi idegrendszerben és a gyomor-bélrendszerben található. Ez a neurotranszmitter az idegsejtek közötti információcserét szolgálja, ami vezető szerepet játszik az étvágy, a hangulat, az alvás és az izomösszehúzódások szabályozásában. Az is felelős a kognitív funkciók egy részéért, beleértve a memóriát és a tanulást. A szerotoninszintet számos tényező befolyásolja, beleértve az étrendet, a napfényt, a genetikát és az alkoholt vagy a kábítószert.

Alkohol

A “Neurotransmitter Review” megállapítja, hogy még egy alkoholfogyasztás is hatással van a szerotoninra, és megállapítja, hogy az alkohol a szerotonin felszabadulását serkenti az agyban, de zavarhatja a szerotonin receptorokat is. Mivel a szerotonin az 5-HTP terméke, érdekel, hogy az 5-HTP milyen hatással lehet az alkoholfogyasztásra és a szerotoninra. Egy, a “Synapse” 2006-os kiadásában megjelent állatokon végzett vizsgálat azt mutatta, hogy csökkent az alkoholkivonás jelei és tünetei az 5-HTP kiegészítésben részesülő patkányok alkoholcsökkentése előtt, mielőtt az alkohol a diétájukban megszűnik. Ez a kutatás azt sugallja, hogy a fentermin nevű gyógyszerrel történő bevételkor az 5-HTP hatásos kezelést jelenthet az alkoholfogyasztás csökkentésére és az alkoholfogyasztásból való kivonás káros hatásainak minimalizálására.

óvintézkedések

Az 5-HTP minimális mellékhatásai, ha az előírt, az émelygést, a szélütést és a gyomorégést jelentik. Az 5-HTP nagy dózisa vagy a kémiai anyag kombinációja más, szerotoninhoz hasonló szerekkel, például antidepresszánsokkal, életveszélyes állapotot válthat ki szerotonin szindrómának, jelentette be a Maryland Egyetem Orvosi Központja. Korlátozza alkoholfogyasztását, ha az 5-HTP kiegészítő formáját veszi, mivel az alkoholnak bizonyult az agyban a szerotonin növelése. A MayoClinic.com szerint a szerotonin szindrómák tünetei közé tartozik a hasmenés, a reszketés, az izomzavarok, görcsök és láz.