Bizonyos ételek természetesen növelhetik a progeszteront?

A progeszteron a szervezet által termelt nemi hormon. A koleszterinből szintetizálódik, termelése és szabályozása az endokrin és reproduktív rendszerek összetett folyamatainak ellenőrzése alatt áll. A mellékvesék viszonylag állandó ütemben kis mennyiségű progeszteront termelnek. A petefészkek által kiváltott további mennyiségek befolyásolják a menstruációt és a terhességet. A progeszteron nincs jelen élelmiszerben. Ugyanakkor vannak olyan kutatások, amelyek arra utalnak, hogy egyes élelmiszerek – például az erjesztett szója termékek és a C és E vitaminokat tartalmazó élelmiszerek – elősegíthetik a szervezet progeszteron termelését.

A mikronutriensek elősegítik a progeszteron termelést

Az érett tojást a petefészkéből minden normális menstruációs ciklus során felszabadítják, hagyva a corpus luteum nevű struktúrát. Ez a struktúra progeszteront termel a menstruációs ciklus második felében, a luteális fázisnak nevezik. A luteális fázisú defektusnak vagy LPD-nek nevezett állapot alacsony progeszteronszintekkel társul, ami hozzájárulhat a meddőséghez vagy a vetéléshez. A bőséges véráramlás a corpus luteumon keresztül biztosítja a normális progeszteron termelést, és a véráramlás csökkentheti a progeszteronszintet. A mikrotápanyagok, amelyek fokozzák a corpus luteum véráramlását, úgy tűnik, hogy javítják a progeszteron termelést olyan nőknél, akiknél a véráramlással összefüggő LPD van.

L-arginin és E-vitamin

A japán kutatók kis kísérleti vizsgálatot folytattak annak megállapítására, hogy bizonyos tápanyagok javítják-e az LPD-ben szenvedő nők progeszterontermelését és csökkentik a corpus luteum véráramlását. A “Journal of Ovarian Research” című, 2009 januárjában közzétett eredmények azt mutatták, hogy a napi E-vitamint alkalmazó nők 67 százaléka javította a csúcsértékű luteális fázisú progeszteronszinteket, ugyanúgy, mint az L-arginin, egy aminosavat szedő csoportban 71 százalék. Összehasonlításképpen mindössze 18% a kezeletlen kontrollcsoportban javult. Az E-vitamin forrásai közé tartozik a búzacsíra, a napraforgómag, a mandula, a mogyoró és a mogyoróvaj. Az L-arginin nagy koncentrációi alacsony zsírtartalmú szezámmaglisztben, nem édesített zselatinban és tökmagban találhatók.

C vitamin

Előzetes bizonyítékok arra utalnak, hogy az LPD-t befolyásoló tényező lehet a szabad gyökök túlcsordulása. A szabad gyökök olyan molekulák, amelyek károsíthatják a sejteket és megzavarhatják a test funkcióit. Az antioxidánsok, mint a C-vitamin, segítik a szabad gyökök semlegesítését. A 122 LPD-es és fertilitási problémával küzdő nő vizsgálata során a vér progeszteronszintje 750 mg C-vitamin napi kiegészítésével megnövekedett. A 2003. augusztusi “Fertilitás és Sterilitás” című számában közzétett jelentés jelentősen javította a progeszteronszinteket És magasabb volt a terhesség aránya a nőknél, akik C vitamint vettek fel, szemben a nem kiegészített nőkével. A C-vitamin források közé tartoznak a narancs, a grapefruit és a paradicsomlé, a brokkoli, a guava, a kiwi és az édes paprika.

Fermentált szója

A progeszteron szintje drámaian csökken a menopauza után, de továbbra is befolyásolja a hosszú távú egészségügyi és a posztmenopauzális tüneteket. A 2013 februári “Ázsiai Csendes-óceáni Journal of Clinical Nutrition” jelentésben megfigyelt tanulmányok kimutatták, hogy a progeszteronszintek jelentősen emelkedtek 31 posztmenopauzális nők körében, akik 6 hónapon át fogyasztották a fermentált szóját, míg a kontrollcsoportban Korlátozva a nem erjesztett szójára. A szója erjesztett állapotba való átalakítása magába foglalja a szójabab áztatását és forralását, amelyet baktériumok hozzáadása és több napig szobahőmérsékleten történő inkubálás követ. A Miso, a natto és a tempeh példák az erjesztett szójateheket.