Étrend HIV pozitív emberek számára

A rossz táplálkozás és a testsúlycsökkenés növeli a betegség kockázatát és még a halált is a HIV-fertőzöttek körében, a 2003. áprilisi “Klinikai fertőző betegségek” című cikk szerint. A táplálkozási státuszt a betegség szövődményei, valamint a kezeléshez felhasznált gyógyszerek veszélyeztethetik. Míg az egészséges táplálkozás jó kiindulópont lehet, a diéta módosítása szükséges lehet a betegség különböző aspektusainak kezeléséhez és az AIDS-ben előrehaladt HIV-fertőzött embereknél. Fontos megjegyezni, hogy nincs speciális étrend vagy élelmiszer, amely gyógyíthatja vagy kezelheti a HIV fertőzést.

A betegségnek az immunrendszerére kifejtett hatása miatt a HIV fertőzés növeli a kalória igényeit. A fertőzés szintén hajlamos az étvágyat befolyásolni és a tápanyag felszívódását csökkenteni. Mindezek a tényezők megnehezíthetik Önt ahhoz, hogy megkapja a táplálékot, amelyre szüksége van a súlyának és a sovány testtömegének fenntartásához. A HIV-re szakosodott regisztrált dietetikusokkal való rendszeres látogatások, valamint az étrend szoros megfigyelése ajánlott a súly és a betegség kezelésére.

A HIV kezelésére alkalmazott gyógyszerek közül sok is megváltoztathatja a táplálkozási státuszt. Bizonyos antiretrovirális szerek étellel vagy anélkül történő felvétele megváltoztathatja a gyógyszer felszívódását és hatékonyságát, a “Klinikai fertőző betegségek” című cikk szerzői szerint. Ezek a gyógyszerek emésztőrendszeri problémákat is okozhatnak, mint például émelygés, hányás, hasmenés vagy felszívódás vagy rossz étvágy. Ezek a problémák szükségessé tehetik az étrend módosítását, például az alacsony zsírtartalmú étrendet. Az orvosi kezelés előrehaladása miatt azonban ezek a gyógyszerek súlygyarapodást is okoznak, növelik a szívbetegség kockázatát, és szív egészséges étrendre lehet szükség.

Ha a CD4-szám alacsony, kevesebb mint 200, fontos, hogy figyeljen az élelmiszer-előkészítésre és a kezelésre, hogy megakadályozza az élelmiszer-hordozó betegséget. Kerülje a nyers vagy alultáplált tojásokat, a baromfit, a húst és a halat, valamint a nem pasztőrözött tejtermékeket és gyümölcsleveket és nyers hajtásokat. Fontos, hogy mosson kezet, mielőtt és azt követően megeszik, főzheti és felmelegíti a fehérje ételeket megfelelő hőmérsékletre, és elfogyasztása előtt mossa meg a nyers gyümölcsöket és a zöldségeket.

Sok HIV-fertőzött ember nem felel meg napi vitamin- és ásványi igényeinek, a “Klinikai fertőző betegségek” szerint. Vitamin és ásványi anyag kiegészítésre lehet szükség, ha vannak konkrét hiányosságok. Emellett az antiretrovirális szerek HIV-ben szenvedő betegeknél nagyobb a kockázata a csontbetegségeknek, amint azt a “Vírusölő gyógyszerek témái” című, decemberi, 2012-es közlemény szerint kiegészítik, és további kalciummal és D-vitaminnal előnyös lehet.

Szerezzen mindent, amire szüksége van

Gyógyszerek és étrend

Élelmiszer- és vízbiztonság

Szükség van a kiegészítőkre