Mellékvesék és tesztoszteron

A mellékvesék a vese felett helyezkednek el, és különböző típusú hormonokat termelnek. A mellékvese belső magja vagy medulla termel “stressz hormonokat”, például az epinefrint – adrenalin -, míg a külső réteg vagy a kéreg pedig androgént termel, a “hím” szteroidok családját, amely testoszteront tartalmaz. A mellékvesék mind testes, mind nők számára tesztoszteron forrása.

Szteroid termelés

A koleszterin a szteroid hormonok építőelemét képezi. A fehérje szteroidogén akut szabályozó, vagy a StAR segítségével a koleszterin szállítja a mitokondriumokat, ahol az enzimek átalakítják a pregnenolon szteroid hormonjává. A különböző enzimek által katalizált kémiai reakciók egyik útján a mellékvese sejtek átalakíthatják a pregnenolont hidroxi-progeszteronra, majd a mellékvese androgénekre, például a tesztoszteronra.

Adrenalinstruktúra

A mellékvese külső része vagy kéregje különböző szteroid hormonokat termel meghatározott zónákban vagy rétegekben. Mindegyik zóna különálló kiindulási termékeket és enzimeket tartalmaz, amelyek a szteroid termelés konkrét lépéseiben működnek, és azok rendelkezésre állása korlátozza az egyes zónák által termelt szteroid típusokat. A mellékvesalis kéreg legmélyebb rétege, az úgynevezett zona reticularis, a mellékvese egyetlen olyan része, amely a mellékvese androgéneket okozza.

Tesztoszteron konverzió

A mellékvesék zóna reticularis maga kis mennyiségű tesztoszteront termel, miközben túlnyomórészt “gyenge” androgéneket, például dehidroepiandroszteront vagy DHEA-t és DHEA-szulfátot vagy DHEA-S-t szekretál a vérbe. A tesztoszteronnal összehasonlítva a DHEA és a DHEA-S kevésbé hatékonyan kötődnek azokhoz az androgén receptorokhoz, amelyek a hormonjeleket celluláris eredményekké alakítják. Azonban néhány célszövet a DHEA és a DHEA-S átalakítja ezeket a gyenge androgének tesztoszteron, erősítve a szilárdság a sejt válasz. Amikor a tudósok megemlítik a “mellékvese-tesztoszteront”, valóban azt jelentik, hogy a mellékvese által termelt DHEA és DHEA-S célzott szöveti átalakulásából származó tesztoszteron jelentkezik. Ebben a körforgalomban a mellékvesék jelentik a tesztoszteron fontos forrását.

Hatások a férfiaknál

A férfiaknál a mellékvesékből származó tesztoszteron hozzájárulása jelentéktelenné válik a tesztoszteron normális kimeneteléhez képest. A mellékvese-androgének túlzott szekréciója vagy alul-szekréciója általában nem észlelhető következményekkel jár a férfiakban.

Hatások a nők körében

A petefészkek teszik a tesztoszteront, de legtöbbjük azonnal ösztrogéngé alakul, így a nőknél a mellékvesék a tesztoszteron elsődleges forrása. A mellékvesékből származó tesztoszteron nőknél a legszembetűnőbb hatása a szőrös haj és a hónalj szőrének megjelenése. Ha a nőknek túl sok mellékvese eredetű tesztoszteronja van, akkor szenvednek maszkulinizációban vagy virilizációban, beleértve olyan jellemzőket, mint például szabálytalan menstruációs periódusok, a mellek és a klitorisz zsugorodása, pattanások, alacsony hang, túlzott vastag szőr az arcon és más “férfi A tipikus testrészek és a tipikus férfi izomfejlesztés – mondja a Merck kézikönyv – A menopauza után, amikor a petefészkek élesen csökkentik az ösztrogén termelést, a mellékvese eredetű tesztoszteron ösztrogéngé történő átalakulása a női hormonok fontos forrása lesz.