Van-e mellékhatása a glükózamin kondroitinnek vagy kölcsönhatás a gyógyszerekkel?

A glükózamin és a kondroitin kombinációjának kiegészítése úgy tűnik, hogy csökkenti az osteoarthritis fájdalmát, jelentette be az Amerikai Ortopédiai Sebészeti Akadémia. Mindkét anyagnak gyulladáscsökkentő hatása van, ami hasznos lehet ehhez a feltételhez. A mellékhatások nem gyakoriak. Forduljon szakképzett egészségügyi szolgáltatóhoz, mielőtt a glükózamin-kondroitin kiegészítőket megtanulja megtanulni, hogyan lehet megakadályozni a negatív hatásokat, és kizárni a lehetséges kölcsönhatásokat a gyógyszerrel.

A glükózamin-kondroitin-kiegészítők gasztrointesztinális mellékhatásokat okozhatnak, amelyek közé tartozik a hányinger, hasmenés, székrekedés, gyomorégés és fájdalom a középső felső hasban, hasonlóan a savas reflux fájdalmához.

Az olyan mellékhatások, amelyek szív-, keringési problémákra vagy folyadékvisszatartásra utalnak, orvosi ellátást igényelnek. A glükózamin-kondroitin kiegészítők duzzadt bokákkal és lábakkal, szívdobogásokkal és egyéb szívverési szabálytalanságokkal kapcsolatosak.

Mivel a glükózamin a rákfélékből, például rákokból, rákfélékből és rákfélékből készült, allergiás reakciót válthat ki a glükózaminra, ha kagylóhéjú allergiája van. Ez csak elméleti, hiszen a kagylóhéjú allergiás emberek általában allergiásak a húsban a fehérjékre, nem pedig a héjakra. Mindazonáltal azonnal forduljon orvoshoz, ha olyan tüneteket okoz, mint például kiütés, csalánkiütés, viszketés, zihálás, légzési nehézség vagy a száj, a torok vagy a szemhéjak duzzanatát.

Elméletileg a chondroitin növelheti a vérhígító gyógyszerek hatását, mivel hasonló a heparinnal, a Maryland Egyetem Orvosi Központja szerint erre a célra használt gyógyszer. A warfarin egy másik, vérhígítónak nevezett gyógyszer, és a thrombocyta-gátló gyógyszerek szintén ezt a hatást fejtik ki. Bár az interakció kockázata valószínűleg nagyon kicsi a kevésbé hatékony anyagoknál, óvatosnak kell lennie az aszpirin, az ibuprofén, a halolaj és az E-vitamin bevitelére, ha glükózamin-kondroitin-kiegészítőket alkalmaz. Vigyázz a szokatlan véraláfutásokra vagy vérzésre miközben glükózamin-kondroitint szed.

A glükózamin csökkentheti a rák kezelésére használt egyes gyógyszerek hatékonyságát, állítja a MedlinePlus, az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézeteihez kapcsolódó weboldal. Ellenőrizze kezelőorvosával, ha rákos kezelésben részesül, hogy megbizonyosodjon arról, hogy ez nem áll fenn a kábítószerrel kapcsolatban.

Emésztőrendszeri hatások

Súlyos mellékhatások

Allergiás reakció

Vérhígítókkal való kölcsönhatások

Rákkezelési kölcsönhatások