Különböző típusú anyagi visszaélések

Az anyagcsere-elhárítást a további diagnosztikai kritériumok bármelyike ​​mellett jelentős fogyatékosság vagy zavart okozó felhasználási mintázat jellemzi: olyan anyagok használata, amelyek veszélyeztetik a felhasználót, a munkahelyi, iskolai vagy otthoni főbb kötelezettségek elmulasztása; Többszörösen kábítószerrel kapcsolatos jogi problémákat okoz, vagy továbbra is használhatja az anyagokat a felhasználó életében okozott problémáktól függetlenül. A különböző típusú kábítószer-visszaélések különböző jellemzőkkel bírnak, attól függően, hogy milyen típusú kábítószer bántalmazott.

Stimuláns visszaélés

A stimulánsok közé tartoznak az illegális kábítószerek, például a kokain és a metamfetamin, valamint olyan jogi anyagok, mint a nikotin, a koffein és az over-the-counter stimulánsok. Darryl S. Inaba és William E. Cohen, a pszichoaktív drogok fizikai és mentális hatásai “Felsők, Downers, All-Arounders: fizikai és mentális hatásai” szerzői szerint a stimuláns használat a dopamin és a noradrenalin neurotranszmitterek felszabadulását idézi elő, stimulálja az agy jutalmát és élvezetét központ. Ez a stimuláció erősíti a kábítószer-visszaéléseket, mivel a felhasználók a dopamin és a noradrenalin növelésével próbálják jól érezni magukat, és elkerülik a sürgető használat után felmerülő “balesetet”, amely a diszfóriának nevezik, miután ez a neurotranszmitterek szintjét lebontja az agyban. A serkentőszerek visszaélése csökkenti az energiát, és intenzív kábítószer-vágyakat és elvonási tüneteket okoz. Paranoiát, ingerlékenységet, nyugtalanságot, álmatlanságot, agressziót, erőszakot és pszichózist is okozhat. Az ösztönző visszaélések és a függőség gyorsan fejlődnek.

Depressáns visszaélés

A depresszánsok közé tartoznak az opiátok, mint a heroin, a morfin és az ópium, valamint a nyugtató-hipnotikus gyógyszerek, például a Xanax, az Ativan és a Valium. A depresszánsok lassítják a központi idegrendszert, csökkentik a gátlást, lazítanak és csökkennek a fájdalom. Az ópiáttal való visszaélés magas kockázatot jelent a túladagolásra és a függőségre, valamint az egészségügyi problémákra. A nyugtató-hipnotikus gyógyszerek visszaélése könnyen teremt pszichológiai és fizikai függést is. Ezeknek a kábítószereknek az alkoholokkal való visszaélése halálos lehet. Valójában a kábítószerrel való visszaélés gyakori a gyakori kábítószerrel való visszaéléssel szemben, mivel a felhasználók napi vagy egy hetet kombinálnak különböző depresszívokkal, hogy optimális pszichológiai és fiziológiai állapotot érjenek el, megjegyzi: “Felsők, Downers, All-Arounders”.

Pszichédiás visszaélés

A pszichedelikus bántalmazás magában foglalja az indolos pszichedelikumokat, mint például az LSD és a pszilocibin gombák, a fenil-alkil-aminok pszichedelikumai, köztük a meszkalin és más típusú pszichedelikus szerek, mint a ketamin vagy a “Special K” és a PCP, “felsők, lecsökkentők, mindentudók”. (Az MDMA vagy az ecstasy pszichedelikus és stimuláló hatású, a Nemzeti Kábítószer-ellenes Intézet szerint.) Az orvosi szakirodalomban hallucinogéneknek nevezett pszichedelikus anyagok torzítják a felhasználó észlelését, gondolatait és érzéseit. A bántalmazók, akiknek vannak mentális egészségügyi problémái, különleges kockázattal szembesülnek, mivel ezek az anyagok látens mentális egészségi problémákat okozhatnak. Ezek a gyógyszerek drasztikusan eltérőek a potensben. Mivel kevésbé kutatott, mint más anyagok, a visszaélések hatásai kevésbé ismertek. Az MDMA-visszaélések súlyos károsodást okozhatnak a szerotonin-termelő idegsejtekben az agyban, a depresszió és a súlyos egészségügyi kockázatok mellett. A ketamin visszaélés görcsökhöz és kómához vezethet. Az LSD-visszaélés az ilyen káros ítélőképességet és érvelést okozza, hogy a súlyos sérülések és halálesetek akár alacsony dózisok esetén is előfordulhatnak. Akut szorongásos reakciók is előfordulhatnak.

Marihuána visszaélés

A leggyakrabban elkövetett illegális kábítószer, a marihuána rövid távú eufóriát, fizikai relaxációt, torz percepciót és gondolatot, megnövekedett étvágyat, valamint az emlékezet és a fizikai koordináció károsodását váltja ki. A kábítószer-használattal foglalkozó Nemzeti Intézet szerint a hatékonyabb marihuána fogyasztói tapasztalhatnak szédülést, illúziókat és hallucinációkat. A koordináció és a gondolkodás károsodása miatt a vezetés és egyéb tevékenységek a befolyás alatt veszélyt jelentenek. A tolerancia gyorsan fejlődik, hogy a marihuánafelhasználóknak magasabb adagokra van szükségük ahhoz, hogy ugyanolyan magas legyen. A hosszú távú marihuána-visszaélés légzõrendszeri és immunrendszeri zavarokat okozhat. Inaba és Cohen szerint a hosszabb távú visszaélések is kísérthetik az érzelmi érettséget és tanulást, és fokozhatja a szorongást, sőt ideiglenes pszichózist idézhet elő.

Alkohollal való visszaélés

Az alkohol hatással van a test minden szervére, és ez a legrégebbi és legelterjedtebb pszichoaktív anyag, jegyzi meg a Nemzeti Kábítószer-Intézet. Az alkohollal való visszaélés magában foglalja az alkoholfogyasztást és az alkoholfogyasztás egyéb problémás mintáit, amelyek nem tartoznak a függőséghez, de megfelelnek a visszaélés kritériumainak. Az alkoholfogyasztás az agresszió, a gyengén ítélkezés, a csökkent gátlás, a hangulati problémák, például a depresszió és a szorongás, az egészségügyi problémák, a szexuális diszfunkció és a kapcsolati problémák növekedéséhez kapcsolódik. Az alkoholfogyasztás elsõsorban az alkoholizmus elsõsorában az elvonási tünetek hiányában jelentkezik, amikor az alkoholfogyasztók abbahagyják az ivást. Az alkohollal való visszaélés azonban jelentős visszaélést vagy fogyatékosságot okoz a bántalmazó életében.