A méhpempő előnyös a bőrön?

A méhek által választott, vastag, pasztellikus anyag, amely a méhek táplálására és táplálására szolgál, nagy mennyiségű tápanyagot tartalmaz, amelyek az ember számára előnyösek. Kémiai összetétele és hatása a királynő méhekre – lehetővé téve számukra, hogy termékenyekké váljanak, jelentősen nőnek és hosszabb ideig éljenek, mint a méhek – elősegíti, hogy a méhpempő sokféleképpen adhat egészségünket és szépségünket . A méhpempőre vonatkozó potenciális alkalmazások hosszú listája közé tartozik a bőrbetegségek kezelése és a bőr általános egészségi állapotának javítása. A fogyasztóknak azonban tisztában kell lenniük azzal, hogy a méhpempő nagyrészt az anekdotikus bizonyítékokból és a szájról szól, a méhpempő előnyeit alátámasztó jó hírű tudományos bizonyítékok hiányoznak.

Hasznos tulajdonságok

Ha friss, a méhpempő körülbelül 60-70% víz. Egyéb elsődleges összetevői a főbb fehérjék: aminosavak, beleértve az emberi táplálkozáshoz nélkülözhetetlen összes aminosavat, cukrot, főként fruktózt és glükózt, lipideket, ásványi anyagokat és vitaminokat. A természetes zsiradék zsírok, amelyek természetes emulzió formájában vannak felfüggesztve, hidratáló tulajdonságokkal rendelkeznek, védik a bőrt a kiszáradástól és csökkentik a gyulladást. Az aminosavak a kollagén összetevője, amely megőrzi a bőrt. Az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete szerint a méhpempő kozmetikai funkciói magukban foglalják a ráncok és a nyújtási jelek megjelenését, növelik a rugalmasságot és a feszességet, valamint normalizálják a bőrmirigyek zsíros váladékait az olajosodás csökkentése érdekében. A királyi zselé antibiotikumokkal és fungicid hatással is rendelkezik.

Helyi alkalmazások

Friss, feldolgozatlan méhpempő van hűtőben, fagyasztva, fagyasztva szárítva és néha mézzel vagy méhviaszral keverve. Alkalmazhatja közvetlenül a bőrt maszkként vagy krémként, vagy használhatja összetevőjeként saját házi készítésű kozmetikai termékek elkészítésekor. Ez a fajta méhpempő kell hűteni, hogy késleltesse a romlást. Egy 1962-es tanulmány azt mutatta, hogy a méhpempő, közvetlenül az égéshólyagokra történő alkalmazáskor, segített a sebek gyógyításában és a bőr újjáépülésében. A kereskedelmi forgalomban kapható kozmetikumok, amelyek a méhpempő összetevőként szerepelnek, tartalmaznak hidratáló krémet, szappanokat, folyékony tisztítószereket és gyógyító krémeket égésekhez és sebekhez. Az ilyen termékek általában kis mennyiségben tartalmaznak méhpempőst, és nem valószínű, hogy megakadályozzák a tápanyagok természetes károsodását az idő múlásával.

Orális alkalmazások

A méhpempő szájon át történő fogyasztása nyers formában, tablettákként vagy lágyzselatin-kapszulákként vagy kevésbé folyékony tinktúrákként egy másik lehetőség a lehetséges előnyök megtapasztalására. Az anekdotikus bizonyítékok azt sugallják, hogy ez segíthet a bőr állapotának tisztázásában, bár tudományos állítások nem állnak rendelkezésre az ilyen állítások alátámasztására. A méhpempőben jelen lévő tápanyagok azt sugallják, hogy a rendszeres étkezés kedvezően hat az általános egészségéért és így a bőr egészségéért, ugyanúgy, ahogyan a multivitamin-táplálék kiegészítése is jó az Ön számára. Azonban a méhpempő természetes természetességi jogosítványai lehetõvé teszik a rendszeres kiegészítés elõnyösségét.

figyelmeztetések

A királyi zselé természetes lehet, de ez nem jelenti azt, hogy mindenki számára biztonságos. Ritka esetekben allergiás reakciót válthat ki, gyulladást, a dermatitisz súlyosbodását és szélsőséges esetekben fulladást okozhat. Míg a tudományos tanulmányok csak kevés bizonyítékot szolgáltatnak a méhpempő előnyeiről, világos figyelmeztetést adnak arra, hogy szájon át vagy helyileg nem fogyasztják, ha allergiásak a méhek mérgére. A bizonyítékok azt sugallják, hogy a többi allergiás vagy asztmás betegeknél nagyobb a valószínűsége a méhpempőre gyakorolt ​​káros hatás. Egy 1983-as tanulmány szerint 10 beteg közül kettő tapasztalt allergiás kontakt dermatitist tapasztalt. A királyi zselé veszélyesen reagálhat gyógyszerekre is. Legyen óvatos, és konzultáljon gyógyszerészével, orvosával vagy más egészségügyi szakemberrel a méhpempő használata előtt.