Allergia a tökmagokra

A tökmag nem minősül rendkívül allergén élelmiszernek, például szezámnak vagy más magvaknak. Valójában, az Egyesült Államok Nemzeti Orvostudományi Könyvtárának megfelelően, a tökmagok allergia ritka. Mégis, a tökmagokra allergiát alakíthat ki, ha különösen érzékeny a sütőtökre. Mint mindenféle élelmiszerallergiához, a tökömagvak allergiája megköveteli a kezelést, különösen az allergiás reakció kezdetén.

exponálás

A sütőmagok népszerűbbek, salátákban, előételekben és kenyérben, valamint fűszereket főzni. A sütőtök magokat is felszínre emelve és vízzel kombinálva halászati ​​csalit hoznak létre. Az Amerikai Egyesült Államok Nemzeti Orvostudományi Könyvtára beszámol arról, hogy a tökmagból származó csalira rendszeresen kitett halászok nagyobb valószínűséggel termelnek tökmag-allergiát. Más magvakra való érzékenység növelheti a tökmag-allergia kockázatát.

Tünetek

A sütőtök magvak allergiája elsősorban a bőrére hat. Bőrkiütés alakulhat ki, például az ekcéma a magok elfogyasztásával vagy a velük való érintkezéssel. Az ekcéma a vörös, emelkedett és pikkelyes bőrfelületeket okozza. A test nyálkásodást okozhat a tökmagok után, és a nyaka és a száj megduzzad. A tőzegmag-allergia rhinoconjunctivitis tüneteket okozhat, például tüsszögés és orrdugulás. Az InmmunoCAP szerint a tökmag-allergia súlyos esete akár allergiás asztmát is okozhat. Az asztmás támadás során légzési nehézségek merülnek fel, mint például a zihálás, légszomj és köhögés.

Diagnózis

Ha a tökmagok fogyasztása után tüneteket tapasztal, olvassa el az allergiát a teszteléshez. Az allergiákat néha vérén keresztül tesztelik, de az allergiás vizsgálatok leggyakoribb formája a bőrpróbák. Az allergológus allergén folyadék kivonatot fog szedni és a bőrét szúrja. Az allergiás reakció akkor nyilvánvaló, ha egy vörös dudor jelenik meg, ahol a bőr ki van tompítva. Az allergológus valószínűleg tesztelni fog más allergéneket a bőrpróbák, például a füvek és a pollen esetében.

Megelőzés / Solution

Ha egy allergológus megerősíti, hogy tökmag-allergia van, a tünetek elkerülésének legjobb módja az, hogy elkerüljük a magokat. Ne használjon tökmagot a főzés során, és kerülje őket étkezés közben. Azonban ez nehéz lehet, mivel a magok viszonylag kicsiek és különböző ételekben használják összetevőként. Az éttermekben található összetevők listáját szerezzük be, hogy megakadályozzuk a tökmagot megrakott ételeket. Ha súlyos reakciót tapasztal a sütőtök magjának táplálkozásában, keresse fel a sürgősségi segítséget. A kórházban a nővér bead egy epinefrinnel vagy adrenalinnal, ami lövés, hogy segítsen a reakció leállításában.

szempontok

A tőzegmag-allergia nem gyakori. Ha ezt az allergiát gyanítja, azonnal orvoshoz kell fordulnia. Élelmiszer-allergiák okozhatják a szervezet megütését, ami anaphylaxisnak is ismert. A test sokkjai végzetesek lehetnek. Ne feledje azonban, hogy az egyik típusú élelmiszer allergiája érzékennyé teheti Önt az ugyanabban a családban lévő másik személy számára. Az ImmunoCAP szerint a tökmagokra allergiás emberek érzékenyek lehetnek az uborka, a cukkini, a muskmelon és a görögdinnye számára.