Antioxidánsok az áfonya és a mazsola között

A mazsolák előnyt jelentenek az áfonyával szemben, ha olyan tápanyagokat keresnek, mint a B-6 vitamin és a vas, de ha növelni kívánja az antioxidánsokat, akkor az áfonyát a mazsoláson kell kiválasztania. A mazsolák kis mennyiségben tartalmaznak két étrendi antioxidánst – C- és E-vitamint -, de az áfonya szabályozza a napot ötször több vitaminnal. Jelentős mennyiségű antioxidáns flavonoidot is kapsz az áfonyától.

Az antioxidánsok magyarázata

Az egész életet fenntartó munkát a szervezetben, az energiától az anyagok és a hormonok szintetizálásáig, más molekulákkal kölcsönhatásban álló molekulákkal valósítják meg. Ezek a reakciók egészségtelen melléktermékeket eredményeznek, beleértve a szabad gyököknek nevezett molekulákat. A szabad gyököket akkor is előállítják, amikor a szervezet reagál a stresszorokra, például a napfényre és a levegőszennyezésre, a 2010-es “Farmakognózia-felülvizsgálat” című számában megjelent jelentés szerint. Mivel a szabad gyökök kölcsönhatásba lépnek a sejtekkel, oxidatív stresszt okoznak. Ezért az olyan anyagokat, amelyek semlegesítik a szabadgyököket, mielőtt károsíthatók a sejtek, antioxidánsoknak nevezik. Antioxidánsok nélkül a szabad gyökök károsodása felhalmozódik és betegségeket, például rákot és atheroszklerózist okozhat.

A C-vitamin megállítja a szabad gyököket

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma a C-vitamint úgy jellemzi, hogy nagy a hatékonysága a szabad gyökök széles választékának semlegesítésére. Az összes típusú sejt védelme mellett a vízben oldódó vitamin a Linus Pauling Intézet szerint a szabad gyököket is megőrzi a fehérjék, zsírok, szénhidrátok és DNS-k káros hatásaitól. Egy csésze nyers áfonya 14 milligramm C vitamint tartalmaz, szemben a mazsolák ugyanazon részének 3 milligrammjával. A nők napi 75 milligramm C-vitamint fogyasztanak, míg a férfiaknak 90 milligrammra van szükségük.

Az E-vitamin védi a zsírokat

Az E-vitaminnak van egy fő feladata: antioxidáns védelmet biztosítani az alapvető zsíroknak egész testében. Ebben a szerepben megállítja a szabad gyököket, mielőtt elpusztítanak olyan zsírokat, amelyek eleget tesznek a létfontosságú munkáknak, például a sejtszerkezet kialakításában, a gének szabályozásában és az energiatermelésben. Az E-vitamin szintén védi a zsírokat a lipoproteinekben, amelyek koleszterint hordoznak a vérében. A lipoproteinek károsodása növelheti a cardiovascularis betegség kockázatát, a Linus Pauling Intézet szerint. Az E-vitaminból 0,8 milligrammot kapunk 1 csésze áfonyából és alig 0,2 milligrammot a mazsolából. Az E-vitamin ajánlott táplálékkiegészítő napi 15 milligramm.

Antioxidáns flavonoidok

A flavonoidok a növények által termelt anyagok nagyon nagy csoportját képviselik. Nem táplálkozási előnyökkel járnak, ám egészségüket védik azáltal, hogy szabályozzák a sejtkommunikációt és antioxidánsokkal dolgoznak. Az áfonya gazdag forrása a flavonoidoknak, amelyek több mint 500 milligramm flavonoidokat tartalmaznak 1-csésze adagban, az USDA National Nutrient Database szerint. Összehasonlításképpen, a mazsoláknak csak körülbelül 1 milligrammja van. Ha van választása, az ökológiai termesztésű áfonya több flavonoidot adhat meg, mint a hagyományosan termesztett gyümölcsök, az USDA által a “Journal of Agricultural and Food Chemistry” 2008 júliusi számában közzétett kutatás szerint.