Előnyei és hátrányai a futás közben

A futás rendkívül népszerű gyakorlási forma. A Running USA szerint 2012-ben közel 30 millió amerikai futott legalább 50-szer. Az alkalmi megfigyelő számára a széleskörű fellebbezés okai olyan nyilvánvalónak tűnnek, mint azok a tényezők, amelyek sok gyakorlati gyakorolót eredményeznének, hogy gyorsan elutasítsák. Tehát mi a legnagyobb előnye és hátránya a távolsági futónak?

Fizikai előnyök

Ha a súlycsökkenés az elsődleges cél, akkor a futásnak egyértelmű előnye van más tevékenységekkel szemben, a MayoClinic.com szerint több kalóriát éget el egy időegység alatt, mint bármely más típusú gyakorlat – naponta 1000 kalória felfelé néhány ember számára. A futás erősíti a szívét, segít a vérnyomás csökkentésében, hangerőn és erősíti a lábadat, javíthatja a vér koleszterinszintjét. Ha részt vesz egy olyan sportban, amely aerob fitneszeket igényel, például labdarúgással vagy kosárlabdázással, akkor az előfutás segíteni tud a szezon kezdetének legjobb állapotában.

Fizikai hátrányok

Ha hosszabb ideig futott, jó fogadást jelentett, hogy egy jól értelmezett kanapé burgonya arra figyelmeztetett, hogy befejezed a térd elpusztítását. Bár ez a legjobb esetben túlzottan túlértékelt, nem tagadja, hogy egy mérföldes 1,500 láb sztrájk biomechanikai hatása közös problémákhoz, stressz törésekhez, alacsony hátfájáshoz és más betegségekhez vezethet, különösen akkor, ha aszfalt vagy beton fut. Emellett 2013 májusában a “Wall Street Journal” beszámolt egy olyan tanulmány eredményéről, amely szerint a heti több mint 30 mérföldes futás növelheti a plakk felépülését szívében.

Mentális és pszichoszociális előnyök

Miközben a fizikai önmagad látható és alulról felfelé húzódó előnyei futtathatóak lehetnek ahhoz, hogy megszokhassák ezt a szokását, szintén számos előnnyel rendelkeznek a pszichológiai állapot más, nem aerob testmozgásaival szemben. Bár ezek nem olyan egyszerűek, mint a vérnyomás és a súly, a futás képes a hangulat emelkedését, az önbecsülés javulását, a pozitívabb testképet és a depresszióval kapcsolatos tünetek csökkenését. Továbbá növelheti a társadalmi életét – csatlakozhat egy futó klubhoz, bővítheti baráti körét, vagy akár találkozhat egy romantikus partnerrel egy versenyen.

Mentális és pszichoszociális hátrányok

A futás nem lehet ideális tevékenység bizonyos társadalmi vagy szellemi hajlamok számára. Mivel Önnek nincs szüksége más emberre, ha hajlamos a társadalmi elszigeteltségre, a futás súlyosbíthatja ezt a tendenciát, és elhagyhatja a szükséges támogatási forrásoktól. Ha egy étkezési rendellenességben szenved, a futás miatt még nagyobb súlyt helyezhet a súlyára és az étkezésedre, és tovább vezethet egészségtelen és veszélyes mintákká. Ha versenyben jársz, akkor ilyen nagy mennyiségű nyomást gyakorolhatsz magadra, hogy sikerüljön, ha a futás megáll a szórakozásnak, és csak egy újabb forrást jelent a stressz számára.