Inni is tudsz kávét inni vért?

Az Amerikai Vöröskereszt megmagyarázza, hogy egy áldott vér egy töredéke akár három embert is segíthet egy egészségügyi válságban. Az adományozott vér iránti igény általában folyamatos és növekszik a természeti katasztrófa esetén. Több mint 38.000 adományra van szükség naponta, hogy megfeleljen a keresletnek, és olyan szervezetek, mint a Vöröskereszt állnak a központban az adományozott vér gyűjtésében és terjesztésében az egész országban. A véradás előtt meg kell felelnie a konkrét követelményeknek, és meg kell felelnie az egészségével kapcsolatos kérdésekre. Az adományozás előtti bizonyos táplálkozási szokásokat is ösztönözni kell, mivel a testetekbe való bejutás valószínűleg a véradás során fog végbemenni.

A kávé hatása a vérére

Az inzulinérzékenység, a test által az inzulin hormonra gyakorolt ​​hatása úgy tűnik, hogy ingadozik a kávéfogyasztással. Egy, a “Diabetes Care” című, 2004 decemberében publikált tanulmány szerint a magas kávéfogyasztás a magasabb éhomi inzulinszint koncentrációjához kapcsolódott. Az inzulin a hasnyálmirigy által kiválasztott hormon, amelyet a glükóz vérben történő kezelésére használnak. Ennek a hormonnak a magas szintje fokozott ellenállást mutat a hatásaival szemben. Ez azt jelenti, hogy az emberek, akik jelentős mennyiségű kávét fogyasztanak rendszeresen, fokozhatják a glükóz koncentrációját a vérben. További kutatásra van szükség ahhoz, hogy feltárja ennek a hatásnak a hatásait.

Élelmiszerek és italok ajánlása a véradók számára

Az Amerikai Vöröskereszt számos ajánlást ad a sikeres véradásért. A megfelelő hidratáltság elsődleges célja, ha vért adományoz. A vér nagyrészt víz, és még egy kis véradás is 8-10 százalékkal csökkenti a vér mennyiségét. A sok víz, a tej és a gyümölcslé fogyasztása gyorsabbá teheti az elveszett folyadékot. A Northridge Hospital Medical Center elmagyarázza, hogy a koffeinmentes italokat el kell kerülni, mielőtt véreket adományoznak. A koffein enyhe vizelethajtó hatású, amely fokozhatja a folyadékvesztést és hozzájárulhat a kiszáradás gyorsabb megjelenéséhez.

Mellékhatások Gyakran tapasztalt vért adományozás alatt és után

A legtöbb ember számára a véradás zökkenőmentes, egyszerű folyamat, mellékhatások nélkül. Egyesek azonban olyan tüneteket tapasztalhatnak, mint a szédülés vagy a fáradtság. Az adományozás alatt és után pihentető hatás segíthet enyhíteni ezeket a tüneteket, mivel a szervezet visszaadja az adományozott vér mennyiségét. Ha szédülést és szédülést érez, ez az enyhe dehidráció jele lehet. Az Amerikai Vöröskereszt ajánlja, hogy a vért átadás után napi vagy két napra a folyadék bevitelét hangsúlyozza. A kávéval bevitt italok, mint a kávé, a szorongást és a kiszáradást rosszabbá tehetik, és korlátozott mennyiségben kell fogyasztani vagy el kell kerülni őket.

Mit kell fontolóra venni, ha véreket szeretne adni?

Bár a véradás előtt a kávé fogyasztása nem tűnik jelentősebb vagy veszélyesnek az adományozásra, ez hatással lehet a helyreállításra. A nem koffeinmentes folyadékok, mint például a víz, növelik a vér térfogatát anélkül, hogy veszteséget okoznának, ami kiszáradáshoz vezethet. Az enyhe dehidráció tünetei közé tartozik a fáradtság, a szájszárazság és a csökkent vizelési gyakoriság. Ha ezeket a tüneteket a véradás után tapasztalja, a MedlinePlus azt javasolja, hogy az elektrolit helyettesítő italokkal újratervezzük. Ha lehetséges, vigye el egy pohár elektrolitpótló italt a véradás után.