Otthoni rehabilitációs gyakorlatok deltoid sérülés esetén

A deltoid az egyik elsődleges vállmozgató, így az izom sérülése rendkívül gyengíthet, ami befolyásolhatja az olyan képességek elvégzésére való képességét, amelyeket normális esetben magától értetődőnek tartasz, például a kar felemelésével vagy a fej fölé emelésével. Miután meglátogatta orvosát a károsodás mértékének meghatározása érdekében, valószínűleg konzultál a fizikai terapeutaval, hogy dolgozzon ki egy átfogó kezelési tervet, részletezve az otthon megtett lépéseket, hogy a lehető leggyorsabban helyreálljon. Menj vissza orvosához, ha bármilyen kudarcot szenved.

RIZS.

Az R.I.C.E. A pihenésre, a jégre, a tömörítésre és a magasságra utal. Ezek azok a beavatkozások, amelyeket az első 48-72 órában kell szednie, miután szenvedett a deltoid sérülés. A rehabilitációs folyamat ezen szakaszában a lehető legnagyobb mértékben pihentesse az érintett karot. A jég vagy a hideg csomagot időnként – óránként 20 percenként – és vesse be egy elasztikus tömörítő csomagolásba, hogy minimalizálni lehessen a duzzanatot. Szükség esetén orvosi kezelésre is szedhet gyógyszert, hogy segítsen a fájdalom enyhítésében.

Mozgási mozgások

Végezzen dinamikus és statikus nyújtási gyakorlatokat, hogy visszaállítsa a rugalmasságot és mozgásteret 48-72 óra múlva. 5-5 perces bemelegítés után végezze el a kar köröket és az ollós edzést, amely magában foglalja a karjait a mellkasod előtt, és ismételten elszórva, a deltoidok dinamikus megnyújtása érdekében. Ezután nyújtsa karjait a háta mögött, ujjaival összekapcsolva az elülső deltoid nyúlását, és húzza egyik karját a mellkasánál a másik karjával a középső és hátsó deltoid megnyújtása érdekében, 10-30 másodpercig. Hajtson végre minden nap legalább egyszer.

Izometrikus gyakorlatok

Kezdjünk izometrikus gyakorlatokat végezni a mozgás hatótávolságával együtt, különösen akkor, ha a vállat a normál mozgástartományok között mozgatjuk. Ezek a gyakorlatok öt másodpercig vagy ennél hosszabb ideig nyomást gyakorolnak egy mozgó tárgyra, hogy statikus izomösszehúzódást indítson. Álljon a fal felé, és nyomja meg a keze hüvelykujját az elülső deltoid működtetéséhez, álljon oldalra a tenyérrel a csípőjével szemben, és nyomja meg a kezed hátát egy falba, hogy megkerülje a középső deltoidot, és álljon el egy Falat, és nyomja be a kéz ujjának ujját a hátsó deltoid működéséhez. Közelebb vagy távolabb húzódjon el a falból, hogy az izmok különböző karszögben működjenek.

Gyakorlatok erősítése

A deltoidra irányuló hagyományos erősítő gyakorlatok magukban foglalják a kar mozgását a külső ellenállás elleni mozgás normál tartományán keresztül. Cserélje ki az izometrikus gyakorlatokat ezekkel, miután mozgatja a karját, nem fájdalmas. Az elülső emelés, az oldalsó emelés és a visszahúzódás példák olyan gyakorlatokra, amelyek az elülső, középső és hátsó deltoidra irányulnak. Használjon ellenállási sávot vagy könnyű súlyzót, és először 2-3 naponta legalább 12 ismétlődő készletet töltsön elő naponta, majd növelje a súlyt és fokozatosan csökkenti az ismétlések számát, így legalább egy pihenőnapot hagyhat a képzések között.