Szükségem van extra sóra, amikor sokat izzadok?

A só vagy a nátrium-klorid a nátrium elsődleges tápláló forrása, amely lényeges elektrolit ásványi anyag, amely a testben a folyadék egyensúlyának fenntartásához szükséges. A só 40 tömegszázalék nátriumot tartalmaz. Mivel a túl sok nátrium az Ön étrendjében negatív egészségügyi következményekkel járhat, az orvosok azt tanácsolják, hogy ne fogyasztanak több mint 1 teáskanál. Napi só, a MedlinePlus szerint. Azonban az emberek, akik túlzottan izzadnak, mint például a sportolók, egy kicsit több étkezési sót igényelnek, mint azok, akik kevésbé izzadnak.

Nátrium-szükségletek és izzadás

A legtöbb embernek nem kell több sót lenyelni a verejtékezés során elveszett nátrium helyettesítésére. A nátriumhoz elegendő napi 1,5 g-os adag elegendő ahhoz, hogy megfeleljen az izzadási veszteségeknek a felnőttek 18 és 50 év közötti életkorában, akik az orvostudományi intézet szerint a kiegyensúlyozott étrendet és az ajánlott testmozgás szintjét kapják. Azonban az intenzív testmozgás vagy a nedves éghajlatú testmozgás miatt a túlzott izzadással rendelkező személyek többet igényelhetnek az AI-nál. A napi nátrium bevitel azonban nem haladhatja meg a napi 2,3 gramm felső határértéket.

Sócsere atheletben

Az olyan személyek, mint a hosszas és nagy intenzitású edzésben részt vevő sportolók, élvezhetik a diétájukban egy kis extra sót. A legtöbb gyakorlatot, ami izzadságot okoz, nem igényel sót, az Elnöki Tanács szerint a testmozgás és a sport, mivel a verejték körülbelül 99% víz és kevesebb mint 1% elektrolit. Mindazonáltal a két óránál hosszabb folyamatos tevékenység során, különösen forró környezetben, egy sót és egy másik elektrolitot, káliumot tartalmazó sportital, előnyös lehet, jegyzi meg a Fitness Tanács.

Figyelem

Az amerikai diéta magas a sóban, és a legtöbb embernek több sója van, mint amire szükségük van. A túlzott mennyiségű nátrium fogyasztása magas vérnyomást vagy magas vérnyomást eredményezhet, ami egyéb súlyos egészségügyi problémák kockázati tényezője. Nem tudja észrevenni, hogy mennyi nátriumot kap a diéta, mivel az amerikai nátrium bevitel 75 százaléka származik a gyártók által a feldolgozott élelmiszerekhez hozzáadott sóval, az American Heart Association szerint. A paradicsomszósz, fűszerek, levesek és konzervek az étkezési nátrium fő forrása.

Víz

A tápanyag, amire a legtöbbet ki kell cserélni, amikor izzad a víz. A MedlinePlus szerint több liter izzadság is fogyhat a fizikai aktivitás egy órájában, és ezeket a folyadékokat le kell cserélni a kiszáradás elkerülése érdekében. A felnőttek, függetlenül attól, hogy mennyire aktívak, legalább 3,7 liter vagy 125 oz vizet használnak naponta, az Orvostudományi Intézet szerint. Azonnal, közben és után is sok vizet fogyasszon, még akkor is, ha nem vagy szomjas, figyelmeztet a MedlinePlusra. A vizelet tisztasága, szemben a sárgás vagy sötét vizelettel, jó jelzés, hogy megfelelően hidratált.