Viselkedésmódosítás az erősen akaratos vagy gyanakvó gyermek számára

Az erősen akaratos vagy gyanakvó gyermek felemelése lehet az egyik legnehezebb feladat, amellyel szülőként szembesülsz. Lehet, hogy küzdenek az otthoni problémákkal, nehézségekkel szembesülnek gyermekével nyilvánosan, és esetleg olyan problémákkal is szembesülnek, amelyeket gyermek okoz iskolában. Számos viselkedésmódosítási program segíthet a családnak, olyan változásokkal, amelyek otthon és az iskolában végezhetők.

Ellentmondásos diszfunkciós rendellenesség

Rendkívül gyanakvó gyermekeknél életkoruktól és tüneteiktől függően ellenzéki hátrányos rendellenesség vagy magatartási rendellenesség diagnosztizálható. Az ODD-vel rendelkezõ gyermekek a munkanélküliséget, a mûvészetet és az ellenséges viselkedés állandó jellegét mutatták be, amely megszakítja a napi tevékenységeket. Egyéb tünetek közé tartozhat a rossz tudományos teljesítmény, impulzivitás és antiszociális magatartás. Ha a gyermek az ODD vagy a magatartási rendellenesség jellemzőit mutatja, először ellenőrizze az olyan egyéb rendellenességeket, amelyek előidéző ​​viselkedést okozhatnak: ezek közé tartozik a figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenesség, a hangulati rendellenességek vagy a tanulási nehézségek.

Szülői tréning az ODD számára

Ha a gyermek ellenzéki magatartása nem egy másik rendellenesség miatt következik be, akkor a kezelés első lépése a szülőknek egy szülőképzési program. Ha lehetséges, mindkét szülő együtt viszi a terápiás foglalkozásokat, hogy a terapeuta és a szülők együtt dolgozzanak egy viselkedési tervben, hogy segítsék a gyermeket minden olyan környezetben, ahol az ellenzéki viselkedés történik. Ez magában foglalja azokat a szülői technikákat, amelyek a gyermek pozitív tulajdonságaira koncentrálnak, ahelyett, hogy a gyermekek negatív aspektusaira koncentrálnának.

Pozitív szülők

Sok ODD gyermek reagál a szülőkre, akik pozitív visszajelzést adnak a gyermeknek és a modell megfelelő viselkedését. A szülőknek mindig építeniük kell a gyermek pozitív magatartásait, és dicsérni őt az együttműködésért és a jó viselkedésért. Ezenkívül a szülőknek meg kell határoznia a korhatár megfelelő korlátait és következményeit -, és tartsák be ezeket a szabályokat, függetlenül attól, hogy a gyereked mennyi kínlódást okoz. Ha a gyermek továbbra is vonakodik, az anyavállalatnak szilárdnak kell maradnia a következményekkel anélkül, hogy a gyermekkel harcolna.

Többdimenziós megközelítés

A korai ellenzéki magatartás megelőzheti a jövőbeli bűnözői magatartásformákat, a bűnözést és az anyagcserét a serdülőkorban és a felnőttkorban, amint azt a klinikai pszichológiai áttekintés publikált 1993-as tanulmány szerint a gyermeket viselő szakértők még mindig idézik. A 44 hasonló tanulmányhoz kapcsolódó meta-analitikai vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a gyermekek antiszociális magatartása zavart okoz a családokban, az iskolákban és a közösségekben, és végül a bűnüldözési tisztviselőket is bevonja. Korán a szülőknek többdimenziós megközelítéssel kell kezelniük a rendellenességet, amelyben képzést kapnak más elemekkel együtt, amelyek a gyermek szükségleteit a terápiában és az iskolában kezelik. Az egyéni terápiában a terapeuta és a gyermek foglalkozik a gyermek problémamegoldó képességével és a haraggazdálkodással foglalkozik. Ezenkívül a szülőknek és a gyermek tanárának olyan tervet kell kidolgoznia, amely biztosítja, hogy a gyermek iskolája meghatározza a korlátokat és következményeket, és jutalmazza a gyermek pozitív viselkedését.