Vörös foltok a bőrön glutén allergia?

A bőrön lévő piros foltok lehetnek olyan tünetek, amelyek további vizsgálatot igényelnek, különösen, ha a foltok tartósak és az ok megoldatlan marad. Bár a bõrbõl származó csalánkiütés a búza allergiás reakciója lehet, a viszketõ bőrkiütés lehet egy olyan állapot tünete, amely megfelel a gluténérzékenységnek, ami megnehezíti a különbséget a kettõ között.

Búza allergia vs. glutén érzékenység

Allergia esetén az immunrendszer külső hatóanyaggal reagál, míg autoimmun rendellenességekben az immunrendszer tévesen támadja a normál testszövetet, a Medline Plus szerint. Ez a különbség a búza allergia és a glutén érzékenység között – a búza reakciója allergia, a gluténre adott reakció, a búza egyik fehérje autoimmun reakciója, a MayoClinic.com szerint. Az autoimmun reakció további nevei glutén érzékenység, gluténérzékeny enteropátiák vagy cöliákia.

Tünetek

A búza allergia tünetei a MayoClinic.com szerint lehetnek duzzanat, viszketés, csalánkiütés, légzési nehézség, orrdugulás és szélsőséges esetekben az anafilaxia, ami életveszélyes reakció. A glutén érzékenység, amely vörös foltokként jelenik meg a bőrön, dermatits herpetiformis, a lisztérzékenység formája. A dermatitis herpetiformis viszkető, hólyagos bőrkiütés, amely a törzsön, a fenékfenéken és a fejbőrön történik. A herpetiformis dermatitis is okozhat változásokat a vékonybélben, ami bizonyos esszenciális tápanyagokat nehezebb felszívni. Diagnosztikai tesztelésre lehet szükség a két feltétel megkülönböztetésére.

Kezelés

A búza allergia kezelése magában foglalja a búza elkerülését, és súlyos esetekben a hordozást, az injekciós adhéziós adrenalin anafilaxis esetén. Egyesek azonban búza allergiából nőnek ki. A glutén érzékenység esetén a Medline Plus szerint dapson nevű antibiotikumot használnak a dermatitis herpetiformis kezelésére. Emellett egész életen át tartó gluténmentes étrendet kell betartani, mivel az antibiotikumok kezelik a bőr állapotát, de nem a glutén érzékenységből eredő bélrendszeri problémákat.

Egyéb okok

A búza allergiája vagy glutén érzékenysége mellett más olyan körülmények is előfordulhatnak, amelyek vörös foltokat vagy bőrkiütést okozhatnak. A Medline Plus által felsorolt ​​egyéb betegségek közé tartozik a dermatitis, ekcéma, pikkelysömör, impetigo, övsömör, gyermekkori betegségek, például csirkehimlő és kanyaró, valamint rovarcsípés vagy csípés. Mivel nehéz lehet megkülönböztetni a vörös foltok okait vagy a piros bőrkiütést, ha tartósan fennáll, forduljon orvoshoz diagnózishoz.

A glutén elkerülése nehéz lehet, mivel számos feldolgozott élelmiszerben lehet. Egy termék, amely azt állítja, hogy nem tartalmaz búzát, nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem tartalmaz glutént, mert a glutént más szemekből, például árpából vagy rozsból lehet származtatni. Mivel a gyártók gyakran lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a termék gluténmentes legyen, általában a gluténmentes termékeket jelölik. A búza elkerülése egy kicsit könnyebb lehet. Az FDA szerint az élelmiszerallergén-címkézési és fogyasztóvédelmi törvény 2004-ben előírja a gyártók számára, hogy felsorolják az élelmiszer-csomagoláson található nyolc fő allergént, amely magában foglalja a búzát is.

Elkerülés