Aerob testmozgás

A test többszörös adaptációban megy végbe, amikor folyamatosan aerob gyakorlást végez. A szív, a tüdő, az aktív izmok és a keringési rendszer mind olyan változásokon esik át, amelyek pozitívak az Ön egészségére. Az aerob gyakorlatok népszerű formái közé tartozik a futás, kocogás, úszás, kerékpározás és körfolyamatok.

Ahogy halad az aerob testmozgás során, a szíved hatékonyabban működik. Az American College of Sports Medicine arról számol be, hogy a nyugalmi pulzusszám csökken, és a pihentető lökettérfogat nő. A szíved hatékonyabb és nagyobb funkcionális kapacitással rendelkezik, mint az aerobic képzéshez.

Az aerob adaptáció során a tüdők hatékonysága is javul. A légzőszervek erősebbé válnak, és lehetővé teszik a nagyobb levegő mennyiségének belélegzését és kilégzését minden egyes lélegzetvételnél. A membrán izma úgy alakul ki, hogy az állóképessége és erőssége javuljon, ami azt jelenti, hogy a membrán folyamatos erőteljes légzésmintákat képes kezelni gyakorlás közben. Ez lehetővé teszi, hogy normál légzési mintát tartson hosszabb ideig az aerob gyakorlatok elvégzése során. A National Strength and Conditioning Association 2000-ben végzett tanulmánya szerint egy hat hónapos aerobic edzésprogram után az előzőleg felszabadult emberek javították a maximális pulmonáris szellőztetést percenként 123 l-ről 142 l-re, valamint csökkentették átlagos pihenő légzési térfogatukat 7l-ről Percenként 6 l / perc. Így azt mutatja, hogy a folyamatos aerob gyakorlatok növelik a tüdő hatékonyságát.

Az American College of Sports Medicine azt mondja, hogy az aerob testmozgás javítja a maximális oxigénfelvételt, ami megméri, hogy teste oxigént használ a sejtek szintjén. Amikor a testmozgás intenzitása növekszik, úgy a szervezetnek is szüksége van az oxigénfogyasztásra. Ahogy folytatod egy aerobik edzésprogramot, a szervezeted alkalmazkodik az oxigén- és energiaigényhez, amely a fizikai erőfeszítés fokozott mértékű működéséhez szükséges. A maximális oxigénfelvételt percenkénti testtömegkilogrammonként abszorbeált oxigén milliliterben mérjük. Minél több oxigént vesz fel kilogrammonként percenként, annál hatékonyabb a szervezet sejtjei az oxigénellátás kihasználásában.

A tested izmai és testösszetétele is megváltozik. A National Strength and Conditioning Association szerint az izmok változása nem annyira jelentős, mint az ellenállóképzés beépítése, de az izom ereje és az élettartam javul az aktív izomban, és a testben a sovány szövetek százalékos aránya növekszik, amikor az aerobic képzéshez alkalmazkodni kezd. Figyelembe véve, hogy teste a képzési intenzitáshoz igazodik, kisebb javulást tapasztalhat. Továbbra is növelje az aerob testmozgás intenzitását – akár időtartamban, testmozgás típusában, akár sebességében – annak érdekében, hogy folyamatosan lehetővé tegye a szervezet számára az aerob edzéshez való pozitív alkalmazkodást.

Szív adaptáció

Tüdő adaptáció

Oxigén felvétel

Fizikai adattáblák