Lehet jód-kiegészítők megszabadulni a golyva?

Az endokrin rendszer olyan hormonokból áll, amelyek hormonokat termelnek – a test egyik részében előállított anyagok, amelyek a test egy másik részén lévő sejteken hatnak. A nyakában található pajzsmirigy két fő hormont termel: T3 és T4, amelyek szabályozzák az oxigén és a kalória energia átalakulását, ami azt jelenti, hogy a szervezet szinte minden szövetét érintik. A Goiter olyan állapotot ír le, amelyben a pajzsmirigy nagyobb a normálisnál. A szakértők azt állítják, hogy világszerte a leggyakoribb göhögi oka a jód hiánya az étrendben.

Az Orvostudományi Intézet napi 150 mcg-os napi jódkoncentrációt állít fel felnőttek számára. A sók gyártói több mint egy évszázada ezelőtt jódot adtak hozzá sóvá. Azóta a jódhiány által okozott jódhiány és a golyva előfordulása az Egyesült Államokban ritka. Azonban, mivel a világ háztartásainak csak 70 százaléka jódozott sót kap, a jódhiányos rendellenességek továbbra is más országokban fenyegetnek, a Salt Institute szerint.

A pajzsmirigy által okozott tünetek a pajzsmirigy méretétől függően változnak. Sokan nem tapasztalták észrevehető tüneteket, és az orvos javasolhat egy várakozó és szemléletes megközelítést, amely magában foglalja a további növekedés figyelését és a tünetek megjelenésének értékelését. Ahogy a golyva nő, a nyak többi struktúrájára, például a légcsőbe vagy a nyelőcsőbe is nyomhat. Ez tünetekhez vezethet, beleértve a nyak alján lévő látható duzzanatot, köhögést, nyelési nehézséget, szorongó érzést a torokban, rekedtség vagy nehézlégzés. Orvosa javasolhat műtétet a pajzsmirigy egészének vagy egy részének eltávolítására vagy a radioaktív jód vagy jód kiegészítők használatára.

A pajzsmirigy csak a testben lévő sejteket tartalmazza, amelyek felszívják a jódot. Emiatt az orvosok a pajzsmirigy állapotának kezelésére a radioaktív jódhoz hasonló jódot használhatnak. Általában a pajzsmirigyhormon túltermelésére vagy a pajzsmirigyrák kezelésére általában a radioaktív jód elsősorban a pajzsmirigysejteket pusztítja el, ami a golyva méretének csökkenését eredményezi.

A jódhiány által okozott rohamok mérete csökkenhet, ha növeli a jód bevitelét. Egy negyed teáskanál jódozott só 95 mcg jódot biztosít. A tenger gyümölcsei, mint például a halak, rákok és hínár, szintén jó étrendi jódok. Kálium-jodid formájában kapható kiegészítők állnak rendelkezésre. A jód a Linus Pauling Intézet szerint a kálium-jodid teljes tömegének mintegy 77 százalékát teszi ki. A jódot tartalmazó multivitaminok a napi ajánlott bevitel 100 százalékát is biztosítják.

Jódhiány

Golyva tünetek

Radioaktív jód

Jód kiegészítők