Tehetsz a niacin és a b12-vitamin együtt?

Egyes tápanyagok szükségessé teszik egy másik működését – ezeket kofaktoroknak nevezik, és megfelelően, együtt kell őket venni. Más tápanyagok negatív hatással lehetnek egy másik tápanyagra vagy gyógyszerekre, ami elveszti a hatékonyságot vagy károsodást okoz. Végül vannak olyan tápanyagok, amelyek nem hatnak egymásra, miután bejutottak a szervezetbe, és együttesen hatékonyan tudják kielégíteni a napi ajánlott értéket. A B-12 vitamin és a niacin két ilyen vitamin, mivel külön segítik a testet, ám az ételekben és a táplálékokban gyakran és együtt jelenhetnek meg.

A B-12-vitamin vagy a kobalamin belép a szervezetbe, amely természetes módon kötődik az olyan élelmiszerekhez tartozó fehérjékhez, mint a hús, a tenger gyümölcsei és a tejtermékek. Miután a gyomorban levő sósav megszabadja a fehérjétől, a B-12 vitamin kötődik egy belső faktorhoz, majd bejut a véráramba. A szervezet idegi funkciót, vörösvértestek fenntartását és DNS-termelést használja fel. Húst és tejterméket tartalmazó étrend esetén valószínűleg napi 2,4 mg / nap felnőtteknek ajánlott napi adagot fogyaszt.

A Niacin vagy a B-3 vitamin a B-12 vitaminhoz hasonló tenger gyümölcseiben jelenik meg, de a cukorrépa, a marhahús és a máj, a sörélesztő, a tonhal és a napraforgómag is. A dúsított kenyerek és gabonafélék általában niacint is tartalmaznak, a Maryland Egészségügyi Központ szerint. Az ajánlott adag 14 mg nőknél és 16 mg férfi esetén. A hiányosságok ritkák, bár bizonyos körülmények között, például az alkoholizmusban előfordulhatnak.

A triptofán esszenciális aminosav, mivel a szervezet nem termel, ezért azt az ételektől megköveteli. A vas, a riboflavin és a B-6 vitamin segítségével a szervezet a triptofánt niacinré alakítja. A triptofán szükséges a szerotonin előállításához. A triptofán forrása lehet tej, hús, tenger gyümölcsei, diófélék, mogyoróvaj, tökmag, szója és pulyka. Lényegében a triptofán sok forrásai ugyanazok a források a B-12 vitamin számára. Ennek megfelelően, bár a niacin és a B-12 vitamin nem fordulhat elő ugyanabban az ételben, a szervezet mindazonáltal mindkettőt egyszerre szerezheti be az ételektől.

A B-12-vitamin és a niacin együttesen is beválasztható. Nem csak a táplálékkiegészítőkben jelennek meg, hanem gyakran együtt jelennek meg természetes módon az élelmiszerekben. Bár a szervezet különféle okokból megköveteli őket, amelyek nem egészítik ki egymást, a legjobb megoldás a lehető legtöbb tápanyagból egyetlen étkezésből. Mindazonáltal, a niacin és a B-12 vitamin együttes vagy külön-külön történő bevitele semmilyen élettani előnyt nem eredményez, ha már nincs vitamin hiány.

B-12 vitamin

Niacin

triptofán

Alsó sor