Túl sok só fájdalmat okozhat az ízületekben és zsibbadásban?

Az asztali só az ásványi nátriumot tartalmazó ételízesítő. Ha rendszerint túl sok nátriumot fogyaszt, akkor növelheti a vérnyomását, és számos súlyos vagy potenciálisan halálos egészségi állapot esetén jelentősen megnövelheti a kockázatokat. A túlzott sófelvétel azonban nem kapcsolódik az ízületek fájdalmához vagy zsibbadásához.

Háttér

A szokásos konyhasó, más néven nátrium-klorid, 40% nátriumot és 60% kloridot tartalmazó vegyület. Szükség van nátriumra, hogy támogassa az alapvető test funkciókat, beleértve a belső folyadékegyensúly fenntartását, az idegi jelátvitelt és az izmok megfelelő relaxációját és összehúzódását. A felnőtteknek napi minimum nátrium iránti igénye körülbelül 1500 mg, és a legtöbb felnőttnek ajánlott maximális napi bevitele 2300 mg. Azonban az átlagos amerikai felnőtt naponta körülbelül 3.400 mg nátriumot fogyaszt, a MayoClinic.com szerint.

Nátrium-vér szintjei

Normális körülmények között a felnőttek nátriumszintje 136 mEq / l és 145 mEq / l között mozog. Ha túl kevés nátriumot fogyaszt, a szervezet megpróbálja felemelni a szintjét, csökkentve a vizeletben elvesztett ásványi anyag mennyiségét. Ha túl sok nátriumot fogyaszt, a szervezet megpróbálja csökkenteni a szintjét, növelve jelenlétét a vizeletében. Azonban túlélheti testének kiválasztási képességeit, és nátrium felhalmozódást okozhat a véráramban, ha rendszeresen túl sok ásványi anyagot eszik, dehidrált, bizonyos gyógyszereket használ, vagy olyan betegséggel jár, amely megváltoztatja a normális hormonegyensúlyt.

Hosszú távú hatások

Amikor nátrium felhalmozódik a véráramba, növeli a vér mennyiségét a víz vonzásával és megtartásával. A vérmennyiség növekedése viszont megnehezíti vérének vérzését a keringési rendszeren keresztül. Ha a vér nehezebb lesz szivattyúzni, a szívedre ható terhelés nő, és az arteriális falakra gyakorolt ​​nyomás emelkedik. Idővel, ezek a vérnyomásváltozások és a szíved terhelése súlyos vagy halálos betegségek kialakulását idézheti elő, amelyek közé tartozik a szívbetegség, a pangásos szívelégtelenség, a vesebetegség és a stroke.

Rövid távú hatások

Ha a vér nátriumszintje 145 mEq / l felett emelkedik, akkor magas nátrium-rendellenességet alakíthat ki hypernatremia néven. Ennek a rendellenességnek a lehetséges jelei vagy tünetei lehetnek: hányás, hasmenés, szédülés, testhelyzet megváltoztatása, súlyos izzadás, láz, ingerlékenység, letargia, fokozott szomjúság, légszomj, szabálytalan testmozgás, gyors szívverés, Az agyadban. Ha azonban enyhe hypernatremia esete van, akkor nem feltétlenül észrevehető jelek vagy tünetek jelentkezhetnek. Tipikusan a hypernatremia kezelés magában foglalja a mögöttes ok kezelését, valamint a jelenlegi nátrium-egyensúlyhiány orvosi korrekcióját. Bővebb tájékoztatásért forduljon orvosához a túlzott sófogyasztás lehetséges rövid és hosszú távú hatásairól.