Koleszterin a napraforgómagban

A napraforgómagot eredetileg Észak-Amerikában, Mexikó és Peru országaiban fejlesztették ki mintegy 5000 évvel ezelőtt. A napraforgómagokat könnyedén hozzáadhatjuk salátákhoz és zöldségekhez, vagy rágós snackként élvezhetjük őket. Olajos textúrájuk van, és gyakran használják napraforgóolaj készítéséhez főzéshez és recept összetevőjeként.

Azonosítás

A napraforgómag a napraforgó középpontjából származik, és minden vetőmag egy védő külső héjon belül van. Vannak, akik mind a kagylókat, mind a magokat enni akarják, míg a legtöbbet a héj elosztja, hogy megevesse a belső magot. A World’s Healthiest Foods weboldal szerint ezek a magok E-vitamint tartalmaznak, amely antioxidáns, amely megvédi a sejtmembránokat, és segít a pajzsmirigy rák elleni védekezésében.

koleszterin

A koleszterint lipoproteinnek is nevezik, és nagy sűrűségű lipoproteinek (HDL) és alacsony sűrűségű lipoproteinek (LDL) formájában létezik. A Mayo Klinika megállapítja, hogy az LDL rossz koleszterinként ismert, míg a HDL-t jónak tartják, a szervezetből felszívó felesleges LDL-t és csökkenti a teljes koleszterinszintet. Az LDL feleslegessé válhat a véráramban, ami plakkokat hoz létre az edény falaiban és lelassítja a keringést. Egy csésze hullámos napraforgómag nem tartalmaz koleszterint, így nem járul hozzá a véráramba jutó koleszterinszint felhalmozódásához.

fitoszterolok

A napraforgómag tartalmaz fitoszterolt, amely fontos összetevője a magas koleszterinszint elleni védelemnek. A Cleveland Klinika szerint a fitoszterolok megtalálhatók a növényi sejtek membránjaiban, és hasonló kémiai szerkezettel rendelkeznek a koleszterinhez. Emiatt a fitoszterolok a koleszterinért küzdenek a véráramba való felszívódásért. Ha több fitoszterol felszívódik, kevés a hely a koleszterinre, és kiválasztódik a szervezetből. Ez összességében alacsonyabb koleszterinszintet eredményez a véráramban.

Fats

Bár a napraforgómagnak nincs koleszterinszintje, egy csésze hántolt magvak több mint 8 gramm étkezési zsírt tartalmaznak. Különböző típusú zsírok találhatók az élelmiszerben, amelyek közül néhány befolyásolhatja a koleszterin szintjét. A Mayo Klinika szerint az étkezési zsírok egészséges zsírokból állnak, például többszörösen telítetlen és egyszeresen telítetlen zsírokból, valamint egészségtelen zsírokból, például telített zsírokból, transzzsírból és étkezési koleszterinből. A napraforgómagban lévő zsír többszörösen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírokból származik, amelyek fontosak a szervezet összes koleszterinszintjének csökkentésében.

ajánlások

Bár a napraforgómag nem járul hozzá az étrendi koleszterinhez, még tartalmaznak zsírt is, ami kalóriát ad. Az Egyesült Államok Egészségügyi és Humán Szolgáltatások Tanszéke azt ajánlja, hogy a teljes kalóriatartalmának 20-35% -át tartsa meg. A karcsú húsok, hüvelyesek, diófélék és magvak egy egészséges táplálék részét képezik, amely fehérjét és vasat biztosít az energia számára. A napraforgómag helyesen helyettesítheti a húst, hogy megkapja az ebbe a csoportba tartozó élelmiszerek ajánlott követelményeit. A húst a napraforgómaggal hetente egy-két alkalommal cserélik fel vas és fehérje felesleges koleszterin nélkül.