Tályogos évek a gyökércsatorna és a korona után

A fogak látható részéből lefelé húzódó gyökerek rögzítik őket az állkapocsban. Mindegyik fog tartalmaz egy belső részét, a pulpot, amely a gyökércsatornákon keresztül a pulpkanálokon keresztül terjed. A tályogos fog a fertőzést a fog gyökerében vagy annak környékén jelenti. A gyökércsatorna a szokásos kezelés a fertőzés gyógyítására, így a tályogos évek tapasztalata a gyökércsatorna gyökere után rejtélyes és riasztó élmény lehet. Valószínűleg feltételezte, hogy a gyökércsatorna és a korona gondoskodott az eredeti problémáról. De ez nem mindig így van. A gyökércsatornával kezelt fog még mindig érzékeny lehet a fertőzésre.

Nem megfelelő gyökércsatorna

A gyökércsatorna-terápia célja, hogy teljesen tisztítsa meg a gyulladt vagy fertőzött szövetet az érintett foggyökérből, majd teljesen lezárja a kiürített pépcsatornát a gyökér csúcsához. De a pépes csatorna végén maradt törmelékek baktériumokat hordozhatnak, amelyek fertőzést okozhatnak. Hasonlóképpen, ha a gyökércsatorna-töltet extrudálódik a foggyökér csúcsán túl, akkor egy későbbi fertőzés alakulhat ki.

Missed Canal

A legtöbb fognak számítható gyökércsatorna-terek vannak. Például egy felső elülső fognak gyakorlatilag minden esetben egyetlen csatornája van. De vannak normális eltérések néhány embernél. Nehéz lehet ezeket a változatokat felismerni, mivel a cellulózcsatornák nagyon kicsiek. A kimaradt csatorna a gyökérkezelést követő ismétlődő tályogos évek kialakulásához vezethet, további kezelést igényel. A fogorvosi CT vizsgálatok és a fogászati ​​mikroszkóp használata a gyökércsatorna-kezelés során jelentősen csökkentette a probléma előfordulását.

Megrepedt gyökér

A fog gyökerei enyhén törékenyebbek a gyökérkezeléssel. Bár a korona elhelyezése segít megvédeni a kezelt gyökeret a rágás során a törésből, a repedés még évek múlva is kialakulhat. Ezenkívül ritka, de lehetséges, hogy maga a gyökércsatornás kezelés okozhat törést a foggyökérben. A gyökér repedése új fertőzés kialakulásához vezethet, mivel a baktériumok képesek belépni és maradni a gyökérben. A gyökérkezelés során a repedések repedéseit szinte lehetetlen észlelni, és csak azt követően erősítik meg, hogy a fog nem fog gyógyulni.

Szivárgó korona

A gyökércsatorna-kezelés, majd a korona elhelyezése a fogat felülről lefelé, hogy megóvja a bakteriális inváziótól. Idővel ez a tömítés megszakadhat, általában a fogszuvasodás miatt. A szivárgó korona lehetővé teszi a baktériumok számára a töltött gyökércsatornát. Amint ez megtörténik, a gyökér már nem pecsételik, és a baktériumok a fog és gyökerei között vannak. Végül ez a fogak körüli szövet fertőzéséhez vezet.

Gummellék

A gyökércsatorna-kezelés eltávolítja a lágyrészeket a fogon belül és belsőleg lezárja. Ez védelmet nyújt a kezelt fogon belüli későbbi fertőzések kialakulásával szemben. A fog külső része azonban továbbra is sérülékeny. Külsőleg a fogak a foghoz és az állcsonthoz kapcsolódnak. Ez a kötés sértetlen marad, és védi a bakteriális inváziót napi fogmosással és fogselyemezéssel. A megfelelő szájhigiénia nélkül a fogínybetegség kialakulhat, és potenciálisan gumi-tályoghoz vezethet a korábban gyökércsatornával kezelt fog környékén.

A megfelelő szájhigiénia és a rendszeres fogászati ​​szűrések a gyökércsatorna és a korona után a leghatékonyabb védelmet nyújtanak a jövőbeli fertőzésekhez. A fogfájás első jele, hogy fontos a fogorvosi ellátás, hogy meghatározza a fájdalom okait. Ha a gyomorfájdalmakkal korábban kezelt fogaknál tályog alakul ki, akkor két lehetséges kezelési mód van a fog mentésére: a gyökércsatornák visszahúzása vagy a fertőzés sebészeti eltávolítása.; Véleményezés: Tina M. St. John, M.D.

Megelőzés és a következő lépések